Країни Центральної Європи попереджали про наміри Путіна багато років тому - фон дер Ляєн

Країни Центральної Європи попереджали про наміри Путіна багато років тому - фон дер Ляєн

Укрінформ
Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну у лютому 2022 року країни Центральної та Східної Європи продемонстрували видатну стійкість перед фактом нових загроз, та стали серцем європейської солідарності та підтримки України.

Таку думку сьогодні у Празі висловила президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, під час промови на щорічному форумі аналітичного центру GLOBSEC, під час першого публічного виступу після переобрання на посаду президента Єврокомісії, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Протягом минулих трьох років Європа відкрила нову сторону вражаючої сили цього регіону. З того моменту, як російські танки вдерлися в Україну, ви стали живим серцем європейської солідарності. І це залишається вірним сьогодні, після двох з половиною років російської жорстокості», - зазначила фон дер Ляєн.

Вона нагадала, що майже в ті самі дні, коли Прага святкуватиме 35-ту річницю «оксамитової революції», світ відзначить 1000 днів повномасштабного російського вторгнення.

«Немає нічого оксамитового у путінській війні. Настільки багато безневинних людей були вбиті. Настільки багато міст були зрівняні із землею. Настільки багато родин були розділені. Одного дня ми дізнаємося, як багато молодих чоловіків та жінок, які народилися у 1989 році, були вбиті у 2024-му. Але є щось, що ми вже знаємо. Мир не може сприйматися як даність. Ви попереджали нас багато років тому про наміри Путіна. Ми мали б краще прислуховуватися до Центральної та Східної Європи», - додала фон дер Ляєн

Вона зауважила, що сьогодні в ЄС, і навіть у цій частині Європи, з’явилися політики, які намагаються «мутити воду» навколо ситуації в Україні, вдаються до спроб звинуватити у війні не агресора, а жертву агресії, покласти відповідальність не на жадібність Путіна до влади, але на жагу України до свободи.

«Я хочу запитати цих людей: чи ви б могли звинуватити угорців у радянському вторгненні у 1956 році? Чи ви б могли звинуватити чехів у радянських репресіях 1968 року? Відповідь є дуже зрозумілою: поведінка Кремля була злочинною та звірською тоді, і вона є злочинною та звірською сьогодні», - ці слова керівниці Єврокомісії аудиторія зустріла оплесками.

«Ми, європейці, маємо різну історію. Ми можемо розмовляти різними мовами. Але в жодній мові мир не є синонімом капітуляції. На жодній з мов суверенітет не є синонімом окупації. Тож ті, хто закликають припинити підтримку України, виступають не за мир. Вони виступають за замирення (агресора) та за підкорення України», - додала Урсула фон дер Ляєн.

Вона також відповіла тим людям, які сьогодні, після майже 1000 днів смерті та руйнувань, щиро питають, - чи не прийшов час для перемовин? Відповідь на це запитання, за словами президента Єврокомісії, перш за все та повністю належить давати самим українцям.

«Ми хочемо, щоб війна була зупинена так швидко, як це можливо. Але в той час, як багато хто за межами Європи сконцентрований лише на припиненні бойових дій, моя позиція полягає в тому, що мир не означає просто відсутність війни. Мир – це порядок, який робить війну неможливою та непотрібною. Тож ми маємо поставити Україну в (сприятливі) умови для переговорів про такий мир. Саме тому інтеграція України в Європейський Союз є для нас у серці наших мирних зусиль», - наголосила Урсула фон дер Ляєн.

Читайте також: Потрібна політична воля: президент Чехії закликав посилити підтримку України та санкції проти РФ

Як вже повідомлялося, цього року щорічна конференція GLOBSEC, неурядової організації та одного з провідних аналітичних центрів Європи, відбувається у Празі з 30 серпня по 1 вересня. Цього року вона об’єднала провідних громадських діячів, представників урядів, дипломатичного корпусу та академічної спільноти навколо обговорення теми війни й миру в Європі, та пов’язаного з цим процесу формування нової архітектури європейської безпеки.

Фото: Olivier Hoslet/EPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-