Путін проміняв заможність країни на імперські амбіції - фон дер Ляєн

Путін проміняв заможність країни на імперські амбіції - фон дер Ляєн

Укрінформ
Російська агресія проти України порушила основи багаторічної стабільності й змусила фундаментально переосмислити всю архітектуру європейської безпеки.

Про це заявила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн на форумі аналітичного центру GLOBSEC у Празі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Якщо ми хочемо справжнього миру, мусимо фундаментально переосмислити основи архітектури європейської безпеки. Російське вторгнення відкрило Європі очі. В руїнах опинилися не лише міста в Україні, а й багато наших основоположних безпекових переконань», - зауважила фон дер Ляєн у своїй першій після переобрання на посаду президента ЄК промові.

Вона нагадала: впродовж десятиліть панувала думка, що економічна взаємозалежність є головним джерелом безпеки. Європа купувала великі обсяги російського газу, і це мало б бути гарантією того, що РФ не розпочне нової війни на Старому континенті. Але Путін проміняв заможність країни на свої імперські амбіції, і в цих умовах залежність Європи від Росії перетворилася на актив у його руках, констатувала фон дер Ляєн.

Росія одночасно з зосередженням військ на кордонах з Україною перекрила газові поставки, щоб шантажувати Європу. Але ЄС отримав негайну допомогу від партнерів – США, Норвегії, інших країн.

Водночас Європа розбудовувала інфраструктуру, спільно закуповувала енергоносії, розвивала поновлювану енергетику і змогла взяти ціни на енергоносії під контроль.

Читайте також: Потрібна політична воля: президент Чехії закликав посилити підтримку України та санкції проти РФ

За словами фон дер Ляєн, другий урок, який винесла Європа, полягає в усвідомленні наслідків тривалого небажання європейських урядів витрачати достатньо на власну оборону.

У контексті трансатлантичного співробітництва президент ЄК зазначила: «Неможливо переоцінити важливість допомоги США для України з початку війни. Знову Америка стала за свободу всіх європейців. Я відчуваю велику вдячність за це, але й глибоке почуття відповідальності. Захист Європи є передусім обов’язком Європи. В той час, як НАТО залишатиметься центром нашої колективної оборони, ми потребуємо набагато сильнішої його європейської складової. Ми, європейці, маємо отримати засоби, щоб оборонити та захистити самих себе та стримати будь-яких імовірних агресорів».

Вона зауважила, що від початку російської агресії Європа досягла безпрецедентного прогресу у цьому. Зокрема, оборонні витрати країн-членів ЄС зросли з довоєнних 200 мільярдів євро до майже 300 мільярдів євро у поточному році. Європейська оборонна промисловість швидко адаптувалася до нових реалій та значно наростила виробництво і спроможності. Але цього ще недостатньо, наголосила фон дер Ляєн.

«Якщо європейці серйозно сприймають нинішні безпекові загрози, для реструктуризації нашої оборонної промисловості знадобляться час та інвестиції. Наша мета має полягати в тому, щоб побудувати оборонну потужність за розміром континенту. Центральна Європа має хороші позиції, щоб стати одним із рушіїв та найбільших бенефіціарів цього нового поштовху для європейського оборонного сектору», - зазначила президент Єврокомісії, наголосивши на системній перебудові європейської оборони.

Читайте також: Країни Центральної Європи попереджали про наміри Путіна багато років тому - фон дер Ляєн

Як повідомлялося, цього року щорічна конференція GLOBSEC проходить у Празі з 30 серпня по 1 вересня. Захід об’єднав провідних громадських діячів, представників урядів, дипломатичного корпусу та академічної спільноти навколо обговорення теми війни й миру в Європі та пов’язаного з цим процесу формування нової архітектури європейської безпеки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-