Євросоюз застерігає віцепрем'єр-міністра Сербії щодо зустрічі з Путіним

Євросоюз застерігає віцепрем'єр-міністра Сербії щодо зустрічі з Путіним

Укрінформ
Європейський Союз попередив Сербію, що підтримка зв'язків з Росією під час повномасштабного вторгнення в Україну несумісна з цінностями блоку і процесом вступу до ЄС.

Про це заявили в ЄС у відповідь на запит Балканської служби Радіо Свобода у контексті анонсованої зустрічі віцепрем'єр-міністра Сербії Александара Вуліна з Володимиром Путіним на полях економічного форуму у Владивостоці 3-6 вересня, передає Укрінформ.

«Європейський Союз був абсолютно відвертим з нашими партнерами: відносини з Росією не можуть бути звичайними після неспровокованої й невиправданої агресивної війни Росії проти України», - заявили у ЄС.

У Брюсселі додали, що ЄС «хоче розраховувати на всі країни-кандидати як на надійних європейських партнерів, які поділяють спільні принципи, цінності, безпеку і процвітання».

Адміністрація Путіна оголосила, що російський диктатор зустрінеться з Вуліним 4 вересня.

Прем'єр-міністр Сербії Мілош Вучевич заявив, що у такій зустрічі «немає нічого епохального або страшного». «Ми не розривали дипломатичних відносин з Російською Федерацією, нікому не заборонено зустрічатися з представниками Російської Федерації», - сказав він.

Водночас він підкреслив, що Сербія не заохочує війну в Україні та не підтримує порушення територіальної цілісності держави. «Ми проголосували за всі резолюції, які підтверджують цілісність України, але ми не відмовляємося від дружби з Російською Федерацією, ми не запроваджували санкції, ми не висилали посла. Навпаки, ми підтримуємо нормальну комунікацію», - заявив Вучевич.

Читайте також: Сербія купить у Франції 12 бойових літаків за 2,7 мільярда євро

Він додав: «Ми не будемо вибачатися за нашу політику або виправдовувати її. Ми можемо пояснити нашу політику».

Раніше Вулін потрапив під американські санкції, зокрема через свої зв'язки з Росією.

Як повідомляв Укрінформ, президент Сербії Александар Вучич відкинув твердження про те, що він підтримує тісні зв'язки з Володимиром Путіним, а також запевнив, що його країна не є "троянським конем" РФ у Європі.

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-