Блінкена викликали до Конгресу США для свідчень щодо виведення військ із Афганістану

Блінкена викликали до Конгресу США для свідчень щодо виведення військ із Афганістану

Укрінформ
Комітет із закордонних справ Палати представників США у вівторок викликав державного секретаря Ентоні Блінкена для надання свідчень щодо виведення американських військ із Афганістану у серпні 2021 року.

Про це повідомляє Reuters, передає Укрінформ.

Голова комітету Майкл Маккол у листі заявив, що Блінкен, який раніше відмовився виступити перед комітетом, має з’явитися на засідання у четвер, 19 вересня, інакше йому висунуть звинувачення у неповазі.

Своєю чергою речник Держдепартаменту Меттью Міллер сказав, що Блінкен наразі не може надати свідчення у запропоновані комітетом дати, однак запропонував «розумні альтернативи», щоб задовольнити вимогу Маккола щодо проведення публічних слухань.

«Розчаровує те, що замість продовження добросовісної співпраці із Департаментом комітет видав ще одну непотрібну повістку», – заявив Міллер.

Він зауважив, що Блінкен давав свідчення у Конгресі щодо Афганістану понад 14 разів, зокрема чотири рази перед комітетом Маккола. Крім цього, Держдепартамент надав комітету майже 20 тисяч сторінок документів, кілька брифінгів високого рівня та стенограми інтерв’ю.

У травні Маккол запросив Блінкена виступити на слуханнях у вересні щодо звіту комітету про розслідування виведення військ з Афганістану. У листі до Блінкена очільник комітету зазначив, що нинішні та колишні посадовці Держдепартаменту підтвердили, що Блінкен ухвалював остаточні рішення щодо виходу та евакуації.

«Таким чином, ви маєте нагоду надати комітету інформацію для розгляду потенційного законодавства, спрямованого на запобігання катастрофічним помилкам, пов’язаним із виведенням військ, включаючи потенційні реформи законодавчих повноважень Департаменту», – написав Маккол.

Повістка від комітету Маккола, який впродовж років розслідує виведення військ з Афганістану, надійшла у той час, коли пов'язані з цим події стають усе більш політизованими напередодні президентських виборів 5 листопада.

Читайте також: Таліби заборонили в’їзд до Афганістану спеціальному доповідачу ООН з прав людини

Як повідомлялося, у квітні 2021 року президент США Джо Байден оголосив про рішення вивести війська з Афганістану до 11 вересня 2021 року.

США ввели війська в Афганістан за часів президентства Джорджа Буша-молодшого після масштабних атак 9/11 у якості радикальних заходів щодо боротьби з тероризмом. Найбільша кількість американських військових (близько 100 тис.) перебувала в Афганістані у 2011 році.

Фото: U.S. Department of State/flickr

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-