В уряді Великої Британії представили план щодо усунення всіх спадкових перів з Палати лордів

В уряді Великої Британії представили план щодо усунення всіх спадкових перів з Палати лордів

Укрінформ
Уряд Великої Британії пропонує усунути з Палати лордів усіх спадкових перів, що залишилися, в рамках найбільшої протягом чверті століття реформи парламенту.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє The Guardian.

"Уряд пропонує прибрати з Палати лордів усіх спадкових перів, що залишилися, у результаті найбільшої реформи парламенту впродовж чверті століття", - йдеться у повідомленні.

Згідно з пропозиціями, висунутими сьогодні урядом, 92 спадкових перів Великої Британії, які успадкували свої титули від своїх пращурів, втратять право засідати та голосувати у верхній палаті парламенту.

Цей крок завершить реформи, розпочаті урядом Тоні Блера, який у 1999 році скасував 700-річне право всіх спадкових перів засідати у Палаті лордів. Лише 92 з них, обраних з усієї групи, було дозволено залишитися, поки не буде досягнуто домовленості про їх повну ліквідацію.

Усі 92 спадкових перів, які зараз займають місця в Палаті лордів, є білими чоловіками і їхній середній вік трохи менш як 70 років. Вони продовжують поповнювати свої ряди, проводячи довибори, коли один з них виходить на пенсію або помирає.

Читайте також: Британія запустила у космос перший власний військовий супутник

У своєму маніфесті лейбористи заявили, що подальше існування спадкових перів є "невиправданим". Урядовий законопроєкт означатиме, що у верхній палаті більше не буде спадкових перів.

Цей законопроєкт, ймовірно, стане законом наступного року та виконає зобов'язання Лейбористського маніфесту.

Нік Томас-Саймондс, міністр з питань британської конституції, сказав, що це "знакова реформа".

"Спадковий принцип у законотворчості проіснував занадто довго та не відповідає сучасній Великій Британії. Друга палата відіграє життєво важливу роль у нашій конституції, і люди не повинні голосувати за наші закони у парламенті за випадковим збігом обставин", – сказав він.

Лідерка Палати лордів Анжела Сміт раніше заявляла, що лейбористи хочуть скоротити чисельність палати, котра налічує близько 800 членів, до того ж розміру, що і Палата громад, яка налічує 650 депутатів.

Зазначається, що більшість членів Лордів призначаються довічними персами, хоча 26 місць зарезервовані для архієпископів та єпископів Англіканської Церкви.

У своєму маніфесті лейбористи зобов'язалися запровадити пенсійний вік у 80 років для довічних перів та врешті-решт замінити лордів альтернативною другою палатою, яка буде більш репрезентативною для Великої Британії.

Зараз у британському парламенті налічується 277 консервативних перів, 185 лейбористів та 183 перехресних перів.

Законопроєкт про скасування інституту спадкових перів пройде перше читання у Палаті громад у четвер, а друге читання відбудеться пізніше восени. Урядовці очікують, що після того, як законопроєкт потрапить до Палати лордів, його будуть довго обговорювати.

Читайте також: В уряді Британії хочуть прогресу у створенні спецтрибуналу проти РФ

Згідно з даними Конституційного відділу Університетського коледжу Лондона, зараз єдиною країною, окрім Великої Британії, що має спадковий елемент у своєму законодавчому органі, є Лесото.

Як повідомляв Укрінформ, у лютому цього року у Великій Британії група з 13 депутатів парламенту та 5 перів закликала міністра закордонних справ Девіда Кемерона розглянути можливість внесення РФ до переліку держав-спонсорів тероризму.

Фото: Leon Neal/Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-