Азербайджан веде переговори про транзит газу через Україну до Європи

Азербайджан веде переговори про транзит газу через Україну до Європи

Укрінформ
Азербайджан веде переговори про експорт природного газу у щонайменше три країни Європи, який може здійснюватися через територію України.

Як передає Укрінформ, про це заявив президент Азербайджану Ільхам Алієв на форумі Ambrosetti Forum в Італії, повідомляє Bloomberg.

Алієв зазначив, що Азербайджан веде переговори із потенційними новими покупцями природного газу, однак не вказав, з якими саме країнами ведуться перемовини.

«Ми просто хочемо підтримати ці країни (у Європі – ред.) та Україну. У нас є певний оптимізм, я думаю, що є підстави для прориву», – сказав Алієв.

Він також підтвердив, що Москва і Київ звернулися до нього із проханням сприяти транзиту газу через Україну до Європи після завершення ключової транзитної угоди.

Термін дії угоди, яка дозволяє здійснювати транзит російського газу через Україну до країни Європейського Союзу закінчиться у грудні. Наразі незрозуміло, чи можна знайти обхідний шлях для транзиту, йдеться у матеріалі. 

У липні в інтерв’ю Bloomberg український лідер Володимир Зеленський сказав, що Україна веде переговори про транзит газу із Азербайджану до ЄС. Тоді він сказав, що угода про заміну російського газу азербайджанським є «однією з пропозицій», які зараз обговорюються.

Одним із рішень може бути заміна російського газу на газ із іншої країни, наприклад Азербайджану або Туреччини. Це дозволило б Україні продовжувати отримувати плату за користування транзитною мережею, а Європа змогла б продовжувати отримувати газ.

Читайте також: Азербайджан заборонив в’їзд депутатам ПАРЄ, які голосували проти країни

Згідно із даними Міненергетики, у 2023 році Баку експортував 24 мільярда кубометрів природного газу, половина з цього обсягу відправлялась до Європи. Очікується, що цього року експорт азербайджанського газу до ЄС сягне 13 мільярдів кубометрів. Найбільшим покупцем країни наразі є Італія. Азербайджан вже постачає газ восьми країнам Європи серед яких Італія, Греція, Болгарія, Румунія, Угорщина, Сербія, Словенія та Хорватія, і має угоду із регіоном щодо подвоєння експорту до 2027 року.

Як повідомлялося, 3 травня голова правління НАК "Нафтогаз України" Олексій Чернишов під час зустрічі із президентом азербайджанської нафтогазової корпорації SOCAR Ровшаном Наджафом обговорив перспективи співпраці між компаніями, зокрема, щодо зберігання газу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-