Країни Балтії та Польща: Купівля скрапленого газу у Росії підриває згуртованість ЄС

Країни Балтії та Польща: Купівля скрапленого газу у Росії підриває згуртованість ЄС

Укрінформ
Голови комісій у справах ЄС парламентів Балтійських країн та Польщі у спільному зверненні заявляють, що Європейський Союз має якнайшвидше завершити імпорт скрапленого природного газу з Росії.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє у п’ятницю естонська газета Postimees.

«Продовжуючи закуповувати скраплений природний газ у Росії, Європейський Союз залишається залежним від держави, яка використовує енергію як гібридну зброю та засіб для маніпуляції. Це підриває єдність ЄС і знижує довіру з боку громадськості», - наголошують депутати у зверненні.

У ньому вони також зазначають, що кожен заплачений Росії за енергію євро допомагає фінансувати війну проти України і також є прямою загрозою для ЄС.

За словами депутатів, імпорт із Росії необхідно повністю припинити за допомогою політичної волі. Вони зазначають, що термінали скрапленого природного газу, що існують і будуються, мають виконати свою початкову мету: урізноманітнити маршрути імпорту газу і дозволити ЄС припинити імпорт газу з Росії, а не навпаки. «Ці потужності не повинні стати лазівкою, через яку російський газ потраплятиме до Європи», - наголошують голови комісій.

Читайте також: У Європі припинення транзиту російського газу майже не відчутне - Bloomberg

У зверненні закликають Європейську комісію, Європейський парламент, парламенти та уряди держав-членів ЄС діяти швидко, щоб досягти поставленої Європейською комісією мети та встановити 1 січня 2027 року терміном остаточного завершення імпорту газу з Росії.

У листі наголошується, що рішення завершити імпорт енергії з Росії має бути довгостроковим зобов'язанням. «Ми маємо залишатися непохитними в тому, що стосується зміцнення наших безпеки та стійкості, шукаючи рішення, що відповідають цінностям Євросоюзу», - йдеться у зверненні.

Депутати закликають продовжити дипломатичні зусилля щодо зміцнення відносин з надійними постачальниками енергії з інших регіонів, наприклад, Центральної Азії, Близького Сходу, США та Норвегії, щоб забезпечити стабільне та різнобічне енергопостачання. Це дозволить не допустити ситуацію, в якій залежність Євросоюзу від російської енергії зміниться на залежність від будь-якого іншого нестабільного постачальника.

Читайте також: Українська ГТС здатна посилити сполученість між газовими ринками Європи

Голови комісій у справах ЄС парламентів Естонії, Латвії, Литви та Польщі на початку тижня зустрілися у Вільнюсі, щоб обговорити спільні пріоритети, такі як захист зовнішнього кордону та енергетична безпека.

Як повідомлялося, напередодні головний виконавчий директор компанії Uniper SE Майкл Льюїс заявив, що Європа має всі можливості підтримувати стабільне постачання газу цієї зими, навіть попри припинення транзиту російського газу через Україну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-