Суд в Аргентині видав ордер на арешт Мадуро

Суд в Аргентині видав ордер на арешт Мадуро

Укрінформ
Федеральний суд в Аргентині постановив «негайно» заарештувати президента Венесуели Ніколаса Мадуро і міністра внутрішніх справ Діосдадо Кабельо за ймовірні злочини проти людяності, скоєні проти дисидентів.

Про це повідомляє АР, передає Укрінформ.

Рішення суду було ухвалено в понеділок, 23 вересня. Члени федерального суду Пабло Бертуцці, Леопольдо Брулья і Маріано Льоренс постановили, що «ордери на арешт Ніколаса Мадуро і Діосдадо Кабельо повинні бути негайно виконані, а їх міжнародний арешт має бути санкціонований через Інтерпол з метою екстрадиції до Аргентинської Республіки».

Справа проти Мадуро та його правої руки була подана до аргентинських судів Аргентинським форумом за демократію в регіоні (FADER) на початку 2023 року з урахуванням аргентинської судової практики з прав людини та принципу універсальної юрисдикції, що дозволяє вживати заходів проти злочинів проти людяності, навіть якщо вони були скоєні за межами країни.

За словами позивачів, у Венесуелі з 2014 року діє систематичний механізм репресій, насильницьких зникнень людей, тортур, вбивств і переслідувань дисидентів.

Як зазначається, судове рішення в Аргентині з’явилося через кілька годин після того, як Верховний суд Венесуели видав ордер на арешт президента Аргентини Хав'єра Мілея на тлі суперечки між двома країнами через затримання на аргентинській території і доставки до США вантажного літака, який, за даними Вашингтона, був проданий підсанкційною іранською авіакомпанією венесуельській державній компанії.

Читайте також: США ввели санкції проти режиму Мадуро через перешкоджання виборам

Як повідомляв Укрінформ, США та латиноамериканські сусіди - Аргентина, Коста-Ріка, Панама, Еквадор та Уругвай - не визнали результати президентських виборів у Венесуелі. Вони заявляють, що наявні результати свідчать про очевидну перемогу опозиційного кандидата Гонсалеса.

Уряд Венесуели наказав вислати дипломатів деяких країн, які ставлять під сумнів перемогу Мадуро. Зокрема, аргентинські дипломати, які прибули до Буенос-Айреса 3 серпня, повідомили, що їхнє посольство було знеструмлене, а поліція охороняла будівлю ззовні.

Читайте також: Венесуела відкликала посла в Іспанії, яка надала притулок лідеру опозиції

Раніше Аргентина закликала Міжнародний кримінальний суд видати ордер на арешт Ніколаса Мадуро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-