Світ не пробачить Росії застосування ядерної зброї - Дуда

Світ не пробачить Росії застосування ядерної зброї - Дуда

Укрінформ
Росія добре розуміє, що застосування нею ядерної зброї зробить її «проклятою», світ їй цього не пробачить.

Таку думку в ефірі TVN24 висловив президент Польщі Анджей Дуда, коментуючи слова російського диктатора Путіна про внесення змін до умови застосування Росією ядерної зброї, передає Укрінформ.

Як зазначив польський лідер, якщо без емоцій дивитися на те, що сказав Путін, то він повторив те, що вже роками написано в російській військовій доктрині.

«Там написано, що Росія залишає за собою право використовувати всі наявні в її розпорядженні засоби, в тому числі ядерні, у разі виникнення загрози Росії. У цьому немає нічого нового. Однак Володимир Путін, як і його генерали, також добре розуміє, що той, хто першим застосує ядерну зброю, той проклятий. Вони це знають, тому донині її не використали»,- наголосив Дуда.

Він додав, що у випадку застосування ядерної зброї росіяни «ніколи не відмиються від цієї відповідальності, навіть у найменшій мірі».

«Світ ніколи їм не пробачить. І вони це чудово знають», - наголосив Дуда.

Він звернув увагу на слова китайського лідера Сі Цзіньпіна, який сказав: «Ми не можемо уявити, що хтось наважиться застосувати ядерну зброю».

Президент РП нагадав, що під час цієї війни вже були атаки на обʼєкти атомної енергетики. За його словами, у 2022 році, через кілька днів після початку війни, Президент України Володимир Зеленський подзвонив йому серед ночі з інформацією, що росіяни атакують Запорізьку АЕС. Дуда зазначив, що Президент України попросив його втрутитися в ситуацію. Після цього Дуда подзвонив послу Польщі в ООН, аби той негайно поставив до відомо Генсека Організації, польський лідер також провів переговори з директором МАГАТЕ.

Читайте також: У ISW пояснили мету останніх «ядерних погроз» Путіна

«Тоді ми втрутилися, справді була атака. Жодної катастрофи не сталося, але електростанція зараз знаходиться під російською окупацією», – констатував Дуда.

Як повідомляв Укрінформ, у середу Путін під час наради Радбезу з ядерного стримування заявив про внесення уточнень у визначення умов застосування Росією ядерної зброї. Путін сказав, що розширено категорії держав та військових союзів, щодо яких Росія здійснює ядерне стримування. Крім цього, був доповнений перелік військових загроз, для нейтралізації яких здійснюються заходи ядерного стримування, додав він.

Фото: PAP/Leszek Szymański

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-