У Польщі збільшилася кількість мігрантів на кордоні з Білоруссю

У Польщі збільшилася кількість мігрантів на кордоні з Білоруссю

Укрінформ
За останні тижні зросла кількість нелегальних мігрантів, які намагаються потрапити до Польщі з боку Білорусі.

Про це заявив у четвер віцепремʼєр - міністр національної оборони РП Владислав Косіняк-Камиш, передає кореспондент Укрінформу.

За словами віцепремʼєра Польщі, останнім часом зріс міграційний тиск на кордоні з Білоруссю. 

«Ситуація серйозна. Тиск на кордоні в останні тижні посилився. Після липня та серпня, які були відносно спокійними місяцями, у вересні збільшилася кількість незаконних перетинів кордону»,- зазначив Косіняк-Камиш.

Він додав, що у вересні зафіксовано понад 2,5 тис. спроб нелегального перетину кордону. А від початку цього року - понад 26 тис., стільки ж, як за весь 2023 рік.

Косіняк-Камиш нагадав, що операція «Безпечне Підляшшя» на кордоні з Білоруссю, до якої залучено 17 тис. польських військових, триває вже кілька місяців. Він запевнив, що нова операція «Фенікс» щодо протидії наслідкам повені у південно-західній частині Польщі, до якої залучено 25 тис. польських військових, не стоятиме на заваді подальшому проведенню операції «Безпечне Підляшшя».

Читайте також: На кордоні з Польщею відновили роботу пункту пропуску «Устилуг - Зосин»

За інформацією Підляського відділу Прикордонної служби Польщі, напередодні, 25 вересня, 110 іноземців, зокрема громадяни Ємену, Чаду, Бурунді, хотіли незаконно проникнути до Польщі з території Білорусі. Під час однієї із спроб мігранти атакували польські служби камінням і гілками.

Напередодні польські прикордонники затримали двох людей за допомогу у переправленні нелегалів далі на Захід. Серед затриманих є громадянин України. Загалом вони перевозили сімох мігрантів. Від початку року затримано загалом 289 осіб, які перевозили нелегальних мігрантів. 

Як повідомляв Укрінформ, Варшава з 1 серпня розпочала нову операцію з гарантування безпеки на кордоні з Білоруссю під назвою “Безпечне Підляшшя”. За її проведення відповідає 18-та механізована дивізія ЗС Польщі, до неї залучається до 17-ти тис. польських військових.

У 2022 році Польща побудувала на кордоні з Білоруссю загородження заввишки 5,5 м і завдовжки 186 км, встановила сучасну систему електронного моніторингу у відповідь на штучне створення від літа 2021 року Білоруссю та Росією міграційного тиску на кордоні РБ з Польщею та Балтійськими країнами. Нещодавно ухвалено рішення про модернізацію цього загородження, зокрема зараз встановлюється сучасна електронна система контролю.

Читайте також: Сили оборони повністю контролюють усю протяжність кордону з Білоруссю - Демченко

З 13 червня на кордоні з Білоруссю запроваджено буферну зону, яка загалом має довжину близько 60 км. Зокрема, на ділянці понад 40 км не можна перебувати у прикордонній зоні на глибину до 200 м, а на ділянці 16 км – до 2 км. 

Варшава до 2028 року в межах масштабної програми “Щит Схід” також побудує на кордоні з Росією і Білоруссю укріплення, системи виявлення й оповіщення, передові бази, логістичні вузли й системи протидії безпілотникам.

Фото: Twitter/MON

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-