Чехія повертає посла у Москву

Чехія повертає посла у Москву

Укрінформ
МЗС Чехії найближчими місяцями відправить у Москву нового посла - ним стане колишній заступник міністра оборони Даніель Коштовал.

Про це повідомляється на сайті зовнішньополітичного відомства, передає Укрінформ.

«Ключові країни, які є стратегічними союзниками Чеської Республіки - Велика Британія, Франція, Німеччина, Польща та Сполучені Штати, - мають своїх послів у Росії. Я бажаю послу багато сил у цій складній місії», – сказав міністр закордонних справ Ян Ліпавський.

Новим послом Чехії у Росії стане Даніель Коштовал, колишній заступник міністра оборони.

Він з 1996 року працював у Міністерстві закордонних справ на посадах директора департаменту політики безпеки, директора департаменту Північної та Східної Європи та генерального директора неєвропейських країн. З 1998 по 2002 рік працював у постійному представництві Чехії при НАТО. Працював у посольстві Чехії у Вашингтоні (2009–2011 рр.).

У 2013 році Коштовал був призначений першим заступником міністра оборони. Потім до кінця 2018 року він обіймав посаду заступника міністра оборони з питань стратегії, зовнішніх відносин і планування, а згодом - з питань озброєнь і закупівель.

У Москві Коштовал працював у 2003–2006 роках.

Новий посол уже отримав схвалення від країни перебування (агреман). Очікується, що він вступить на посаду в перші місяці наступного року.

Читайте також: Країни східної Європи могли б обмежити пересування російських дипломатів - МЗС Литви

Як повідомлялося, попереднього посла в РФ Вітезслава Півоньку Чехія відкликала у травні. У Москві він працював з 2018 року, але з 2022 року фактично перебував у Празі.

Напруження у дипломатичних відносинах між Чехією і Росією триває з 2021 року, коли чеські спецслужби з’ясували, що агенти російських спецслужб причетні до вибухів у 2014 році на складах боєприпасів у Врбетицях. Після вислання 18 російських дипломатів та дзеркального кроку Москви кількість російських дипломатів у Чехії невпинно зменшувалася. Торік у посольстві Росії в Празі працювали шість дипломатів і стільки ж - чеських дипломатів у Москві.

Фото: ČTK

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-