Держдума РФ схвалила у першому читанні держбюджет, в якому збільшила військові витрати

Держдума РФ схвалила у першому читанні держбюджет, в якому збільшила військові витрати

Укрінформ
Російська Держдума ухвалила в першому читанні проєкт федерального бюджету РФ на 2025 рік та плановий період 2026-2027 років. Військові витрати у ньому знову збільшені і перевищать 6% ВВП. У проєкті бюджету минулого року передбачалося, що вони скоротяться.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Радіо Свобода.

Згідно з проєктом бюджету, найбільшою статтею видатків у 2025 році знову стане «національна оборона», на яку припаде більше 32% видатків, тобто 13,49 трлн рублів ($139,2 млрд). Майже 3,5 трильйона будуть спрямовані на «національну безпеку та правоохоронну», тобто спецслужби та поліцію.

Таким чином, загальні витрати на армію та силовиків становитимуть 40% витрат і в 2,5 раза перевищать витрати на соціальну сферу (6,49 млрд), у 9 разів - витрати на охорону здоров'я (1,86 млрд).

Усі три роки бюджет буде дефіцитним. Уряд розраховує утримувати бюджетний дефіцит нижче від 1% ВВП. Така сама мета ставилася на цей рік, але не була виконана. За оцінкою Bloomberg, цьогорічний дефіцит може досягти 1,7% ВВП.

Планується, що доходи бюджету 2025 року мають зрости до 40,3 трлн рублів порівняно з 36 трлн поточного року. Частину зростання має забезпечити прибутковий податок, що виріс — за планами уряду, доходи від нього повинні зрости відразу в 2,5 раза (з 307 до 811 млрд рублів).

Читайте також: Причиною агресії РФ є жага Путіна до влади, а не прагнення України до свободи - фон дер Ляєн

В уряді РФ очікують, що зростання економіки у 2025 році становитиме 2,5%. Це значно вище за очікування Міжнародного валютного фонду (1,3%). Економісти називають значним стримуючим фактором для російської економіки нестачу робочої сили та санкційний тиск.

Як повідомлялося, на початку жовтня, за даними британської розвідки, новий проєкт бюджету РФ на 2025 рік, запропонований російським урядом, демонструє, що Росія продовжує надавати пріоритет фінансуванню війни над внутрішніми пріоритетами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-