Індія і Китай починали відводити війська від спірного кордону в Гімалаях

Індія і Китай починали відводити війська від спірного кордону в Гімалаях

Укрінформ
Індія і Китай у рамках нещодавно укладеної угоди про припинення військового протистояння на їх спірному кордоні в Гімалаях почали відводити свої війська від останніх двох спірних ділянок лінії розмежування.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters.

Співрозмовник видання в індійському уряді розповів, що військові, які стояли один навпроти одного у двох точках на кордоні в західних Гімалаях, почали відходити, що сигналізує про припинення чотирирічного жорсткого протистояння.

Йдеться про високогірні райони Депсанг і Демчок, останні, де індійські та китайські військові стояли віч-на-віч у готовності будь-якої миті вдарити по своїх суперниках.

У зовнішньополітичному відомстві Індії не коментують подій на кордоні, тоді як китайська сторона підтвердила початок процесу деескалації на кордоні з Індією.

«Згідно з нещодавно узгодженим між Індією та Китаєм рішенням... їхні передові війська виконують відповідну роботу, наразі спостерігається поступовий прогрес», - заявив на брифінгу речник МЗС КНР Лінь Цзянь.

Раніше цього тижня Індія і Китай, два великі регіональні суперники з ядерною зброєю, уклали угоду про патрулювання спірного кордону, хоча деталей домовленостей жодна сторона не надала.

Індійські ЗМІ з посиланням на джерела в уряді країни розповіли, що Нью-Делі і Пекін планують завершити розведення військ і демонтаж тимчасової інфраструктури, як-от сараїв і наметів, до 28-29 жовтня і вже 30-31 жовтня розпочати патрулювання тих районів, у яких кожна сторона діяла до квітня 2020 року.

Відносини між Індією і Китаєм залишались напруженими від травня 2020 року, коли внаслідок зіткнень між їхніми військовими на спірному кордоні в західних Гімалаях загинули 20 індійських і чотири китайських солдати. За останні чотири роки сусідні країни розгорнули вздовж спірної ділянки десятки тисяч військових і важке озброєння.

Читайте також: Індія заблокувала Туреччині вступ у БРІКС - Bild

Як повідомляв Укрінформ, голова КНР Сі Цзіньпін та прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді на полях саміту БРІКС у Казані провели перші за п’ять років офіційні переговори та домовились посилити взаємодію і співпрацю між країнами і врегулювати територіальні суперечки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-