Особливістю виборів у Грузії стало питання обрання зовнішньополітичного вектора країни - дипломат

Особливістю виборів у Грузії стало питання обрання зовнішньополітичного вектора країни - дипломат

Укрінформ
Особливістю нинішніх парламентських виборів у Грузії є те, що ключовим під час голосування стало питання обрання зовнішньополітичного вектора країни, яке у багатьох країнах не є визначальним під час виборчої кампанії.

Таку думку висловив надзвичайний и повноважний посол України Ігор Дір під час виступу на круглому столі «Парламентські вибори в Грузії 2024», організованому грузинсько-українським культурно-мистецьким центром, повідомляє кореспондент Укрінформ.

«Це доволі незвична ситуація для багатьох держав… За моїми спостереженнями, питання зовнішньої політики на виборах не дуже присутні. А тут, мені здається, що на цих грузинських виборах, воно мабуть, було ключовим, коли виборець ухвалював рішення», - сказав Дір.

Він зазначив, що під час нинішніх парламентських виборів усі політичні сили Грузії – і провладні, і опозиційні – сконцентрували увагу на зовнішньополітичному векторі і на шляху країни до ЄС.

«Як я бачу зі ЗМІ, партія влади все одно використовує європейську риторику - я ніде не побачив, щоб вони заявляли, що європейський вибір чи європейські устремління сьогодні нам не потрібні. А опозиція, безумовно, всі свої дії, всі відносини як з громадянами, так і за кордоном, пов’язує саме з європейським майбутнім Грузії», - зазначив дипломат.

За його словами, грузинський виборець «хоче в ЄС, але йому треба розібратися, хто і яким чином пропонує пройти цей шлях».

Читайте також: На виборах у Грузії зафіксували на камеру вкид пачки бюлетенів

«Я звернув увагу на те, що опозиція дуже чітко все формулює про європейський вибір, а в ситуації з владою у цьому сенсі є певні «супровідні»… Вибір має однозначним, без «але». Тому, я думаю, відмінність цих виборів у тому, що виборцю треба розібратися, який шлях до ЄС він обирає в запропонованих підходах - безальтернативний чи той, який обставляється певними умовами», - вважає Дір.

Як повідомляв Укрінформ, у суботу, 26 жовтня, у Грузії відбулись парламентські вибори. Виборчі дільниці відкрилися о 08:00 за місцевим часом на всій території країни, окрім окупованих Абхазії та Цхінвальського регіону. За депутатські мандати змагалися 18 політичних партій. Щоб потрапити до парламенту, партії мають подолати п’ятивідсотковий бар’єр. Ці вибори називають історичними, оскільки їх результати можуть визначити майбутнє країни - або інтеграцію Грузії в ЄС, або зближення із Росією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-