Генсек НАТО підтвердив присутність військ КНДР у Росії: Це суттєва ескалація

Генсек НАТО підтвердив присутність військ КНДР у Росії: Це суттєва ескалація

Укрінформ
Генеральний секретар НАТО Марк Рютте підтвердив присутність військ КНДР у Росії та їх направлення в Курську область для участі у війні проти України.

Про це він заявив сьогодні у штаб-квартирі НАТО за підсумками зустрічі членів Північноатлантичної Ради з високопоставленими представниками національної розвідки Південної Кореї, повідомляє Укрінформ.

«Сьогодні я можу підтвердити, що війська Північної Кореї були відправлені в Росію, і що північнокорейські підрозділи були направлені в Курську область. Таке застосування північнокорейських військ, по-перше, означає суттєву ескалацію у залученні КНДР в російську  злочинну війну. По-друге, це є ще одним порушенням резолюції Ради безпеки ООН. Третє – це є небезпечним розширенням російської війни», - наголосив Рютте. 

«НАТО закликає Росію та КНДР зупинити такі дії негайно. Поглиблення військового співробітництва між Росією та Північною Кореєю є загрозою для безпеки як в Індо-Тихоокеанському регіоні, так і для євроатлантичної безпеки. Воно підриває мир на Корейському півострові та підживлює російську війну проти України», - додав керівник Альянсу.

Читайте також: КНДР могла отримати від Росії до $5,5 мільярда за зброю

Він нагадав, що Пхеньян вже поставив в Росію мільйони одиниць артилерійських боєприпасів та балістичні ракети. Такі дії підживлюють масштабний конфлікт у самому серці Європи та підривають глобальний мир та безпеку. Путін надає Північній Кореї військові технології та іншу підтримку для обминання міжнародних санкцій. Це, за словами Рютте, лише підкреслює важливість для демократій світу стояти разом, щоб дотримати власні цінності та зустріти спільні безпекові виклики.

«Перекидання північнокорейських військ до Курська є також ознакою зростаючого відчаю Путіна. Понад 600 тисяч російських солдатів були вбиті або поранені в путінській війні. Він (Путін – ред.) є нездатним продовжувати свій наступ в Україні без закордонної підтримки. Тому що українці обороняються - із мужністю, стійкістю та винахідливістю. Союзники по НАТО будуть продовжувати підтримувати вільну та демократичну Україну. Безпека України є нашою безпекою», - зауважив генеральний секретар Альянсу.

За словами Рютте, сьогодні союзники по НАТО говорили про необхідність надалі посилювати військову підтримку для України. Союзники проводять активні консультації щодо такого розвитку подій всередині Альянсу, а також із його партнерами в Індо-Тихоокеанському регіоні.

Читайте також: КНДР відправляє на війну в Україну підлітків та молодих солдатів - WSJ

«Ми продовжуємо проводити уважний моніторинг цієї ситуації. Сьогодні протягом дня я маю заплановані телефонні розмови з Президентом Республіки Корея Юном (Юн Сок Йоль), та з міністром оброни України Умєровим», - зазначив Рютте.

Як вже повідомлялося, сьогодні, 28 жовтня, урядова делегація Південної Кореї взяла участь у засіданні Північноатлантичної ради НАТО, щоб обговорити інформацію про направлення військовослужбовців із КНДР на війну в Україну.

Фото: АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-