Боррель ще раз закликав країни ЄС розблокувати військову допомогу для України

Боррель ще раз закликав країни ЄС розблокувати військову допомогу для України

Укрінформ
Високий представник ЄС Жозеп Боррель знову закликав уряди країн-членів розблокувати фінансові ресурси, призначені для військової допомоги Україні, і які не можуть бути використані за відсутності консенсусу між країнами-членами.

Про це сам Жозеп Боррель розповів у вівторок у Брюсселі під час прес-конференції за підсумками Ради міністрів ЄС із зовнішніх відносин (на рівні міністрів оборони), повідомляє кореспондент Укрінформу.

«На цей момент ми маємо сім правових актів, які мають бути ухвалені, щоб мобілізувати €6,6 мільярда. Це не було можливим зробити вже доволі тривалий час, тому що немає погодження за необхідним консенсусом. Нам потрібна одноголосність, якої немає вже протягом місяців. Я вчора говорив про це на Раді міністрів із закордонних справ, і ми зробили це сьогодні знову. Є €6,6 мільярда, які чекають на застосування, а всі інструменти, що необхідні для цього, все ще чекають на ухвалення», - сказав Боррель.

Він зауважив, що ця ситуація є особливо гострою, з огляду на те, що український фонд допомоги ємністю у €5 мільярдів, що створюється в межах Європейського фонду миру, був погоджений на вищому рівні серед лідерів ЄС, на рівні Європейської Ради.

«Це більше ніж теоретична дискусія. Будь-які затримки у військовій підтримці мають реальні наслідки, і ці наслідки вимірюються людськими життями та пошкодженою цивільною інфраструктурою, як і пастками на полі бою в Україні. Це особливо важливо, тому що ми зараз підходимо до використання надзвичайних надходжень від заморожених (російських) активів, дебати щодо чого відбудуться на рівні Coreper (Комітет постійних представників ЄС - ред.) цього тижня», - наголосив високий представник ЄС.

Читайте також: Боррель: Шалений спротив Росії проведенню Саміту миру свідчить про його важливість

Жозеп Боррель нагадав, що 90% цих надходжень від заморожених російських активів будуть спрямовані до Європейського фонду миру, для подальшого прямого постачання Україні необхідної зброї та військового обладнання. Тож, за словами Високого представника ЄС, країни-члени мають докласти всіх зусиль, аби уникнути будь-якого блокування й цих фінансових ресурсів у сумі близько €3 мільярдів на рік.

Як вже повідомлялося, 28 травня у Брюсселі відбулося засідання ради міністрів ЄС із зовнішніх відносин на рівні міністрів оборони європейських країн. Головною темою зустрічі стало продовження та посилення військової допомоги для України, її підтримка у захисті від неспровокованої та злочинної російської агресії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-