Столтенберг: Росія використовує на свою користь обмеження країн НАТО щодо використання зброї Україною

Столтенберг: Росія використовує на свою користь обмеження країн НАТО щодо використання зброї Україною

Укрінформ
За час, що минув від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, характер бойових дій значно змінився. Тому країни НАТО мають переглянути доцільність обмежень на використання зброї, яку вони поставляють Україні для її самозахисту, включаючи можливий дозвіл на застосування такої зброї по легітимних військових цілях на території РФ.

Про це сьогодні під час виступу в парламенті Чеської Республіки заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Союзники постачають в Україну багато видів озброєння. Я бачив дискусії, що розгорнулися навколо його застосування. Деякі з союзників наклали певні обмеження на використання цієї зброї, інші не мають таких обмежень. Це, безумовно, національне рішення... Але я переконаний, що прийшов час зважити доцільність деяких з цих обмежень, щоб надати українцям можливість обороняти себе», - заявив Столтенберг.

Читайте також: НАТО має погодити новий багаторічний підхід з підтримки України - Столтенберг

Він зауважив, що це необхідно зробити, з огляду на те, яким чином змінюється сама війна. Якщо на початку російського вторгнення всі бойові дії точилися в глибині території України, то нині, як це відбувається у Харківській області, важкі бої тривають вздовж кордону між Україною і Росією, коли державний кордон більш-менш співпадає із лінією фронту.

В цих умовах росіяни обертають на свою користь обмеженнями західних союзників України у використанні поставленої зброї. Зокрема розміщують пускові установки, літаки, склади боєприпасів та пального вздовж кордону, та почуваються у більшій безпеці, оскільки кордон захищає їх від атак українських військ з використанням сучасних систем західного озброєння.

«Ми маємо пам’ятати, що це є агресивна війна, яку Росія свавільно розпочала проти України. Саме Росія вдерлася в Україну, і Україна, відповідно до міжнародного права, може оборонятися, і це прописано в Хартії ООН. Таке право на самооборону передбачає також можливість вражати законні військові цілі за межами України, наприклад на кордонах з російського боку, звідки Росія починає атаки проти українських сил. Це питання, яке мають вирішувати самі союзники. Але саме це відображає, як змінився характер війни протягом минулих тижнів та кількох минулих місяців» - зазначив генеральний секретар НАТО.

Читайте також: Столтенберг: Для України завдання ударів по території РФ - самооборона, на яку вона має право

Як повідомлялося, сьогодні у Празі починається дводенна неформальна зустріч міністрів закордонних справ НАТО, головними темами якої будуть підготовка до ювілейного Вашингтонського саміту НАТО, нарощування військової допомоги та підтримки для України, а також розвиток співробітництва із партнерами Альянсу у Індо-Тихоокеанському регіоні.

Фото: ЕРА-EFE

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-