Заборона використовувати західну зброю по території РФ була безглуздою - депутат Бундестагу

Заборона використовувати західну зброю по території РФ була безглуздою - депутат Бундестагу

Ексклюзив
Укрінформ
Наступ росіян на Харківському напрямку показав, наскільки хибною була політика західних партнерів України заборонити їй використовувати передану ними зброю по території РФ, принаймні у прикордонних регіонах.

Про це в коментарі Укрінформу заявив депутат Бундестагу, полковник Бундесверу у відставці Родеріх Кізеветтер.

«Російський наступ на Харківщині показав, наскільки безглуздими з військового погляду були обмеження на використання систем озброєння, що постачаються західними партнерами, винятково на території України, і яку користь принесло скасування цих обмежень», - заявив Кізеветтер, додавши, що дозвіл було надано надто пізно.

Він констатував, що воєнні злочини та обстріли Росією українських регіонів, зокрема Харкова, свідчать про неспроможність Заходу надати необхідну підтримку.

«Блокування, зволікання та обмеження систем озброєння вигідні Росії та коштують життів українським військовим та мирним жителям. Тому так важливо, щоб ми нарешті виклалися на повну і припинили штучно обмежувати здатність України вести війну», - підкреслив політик.

Водночас він зауважив, що по тому, як російські окупаційні війська змушені оборонятися на Харківщині, можна добре бачити, наскільки ефективним і професійним є українське бойове керівництво.

За словами німецького депутата, Україна очікувала російських атак, готувалася до них і чітко відповіла у військовому, політичному та комунікативному плані. Завдяки здатності ЗСУ знищувати російські плацдарми на російській території небезпека була певною мірою послаблена, зазначив він, назвавши «безглуздим» обмеження на використання західної зброї по території РФ.

Читайте також: Генерал Бундесверу назвав великим успіхом операцію ЗСУ на Харківщині

На думку Кізеветтера, Збройні сили України спираються на динамічну оборону, готові до війни на виснаження проти Росії. Через брак часу і, насамперед, матеріалів і особового складу, українська сторона не стала будувати протитанкові рови, мінні поля і створювати три оборонні рубежі, а натомість зробила ставку на оборону з відвоюваннями/звільненнями невеликих частин окупованих районів. Така методика слугує максимізації втрат Росії, утриманню рубежів оборони та своєчасному переміщенню військ. Водночас Україна намагається використовувати вразливі місця ворожих військ, зазначив колишній офіцер Бундесверу. Більше зенітних систем, як от Patriot, і боєприпасів усіх видів залишаються важливими, підкреслив полковник у відставці.

За його словами, Росія показала свій намір «просто знищувати», вона навмисно намагається перетворити на руїни критичну інфраструктуру, таку як електростанції та об’єкти водопостачання, а також цілі частини України. РФ робить ставку на виснаження населення та руйнування цивільної інфраструктури, щоб спричинити хвилю біженців і переселенців, констатував Кізеветтер.

З військової точки зору метою наступу на Харківщині, безумовно, було «зв’язати» українські війська в регіоні та змусити перекинути їх з Донбасу. Загальна мета полягала в тому, щоби дестабілізувати прикордонний регіон, сказав Кізеветтер.

Україна, зазначив депутат Бундестагу, повинна спробувати стабілізувати ситуацію, адже Росія, ймовірно, продовжить намагатися наступати на Харківщині, не можна виключати й наступ на Суми. Також не слід скидати з рахунків, що росіяни також навчилися чомусь новому.

Але росіян надто мало, щоб досягти великих територіальних прибутків; це скоріше робиться з метою виведення українських солдатів з інших ділянок фронту, переконаний німецький політик.

Росії байдуже, наскільки великі її власні втрати, це показав Бахмут, зазначив він. У зв’язку з цим цілком можливо, що Росія продовжить тиснути на регіон і буде ще неодноразово перевіряти, де є слабкі місця на рубежах оборони. Наразі Росія більше зосереджена на Часовому Яру та західних районах Авдіївки, а також на районі Покровська.

Читайте також: Чи візьмуть росіяни Вовчанськ? Українські бійціпро ситуацію на Харківщині

Фронт дуже великий, 1400 км, ситуація залишається динамічною. Після тривалих фаз невеликих фронтальних рухів можливі швидкі просування, тому прогнозувати важко, зазначив Кізеветтер. Проте українські воїни неймовірно ефективні та хоробрі та швидко адаптуються до нових викликів і завдань, підкреслив він.

Родеріх Кізеветтер - німецький політик, член Християнсько-демократичного союзу, депутат Бундестагу з 2009 року, заступник глави контрольного комітету, полковник Бундесверу у відставці. З 2011 по 2016 рік був президентом Асоціації резервістів Бундесверу. Кізеветтер та інші члени його партії, нині опозиційної, постійно вимагають у парламенті передати Україні далекобійні ракети Taurus та іншу потужну зброю.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-