Провокації Росії над Балтійським морем не мають для неї практичного сенсу - експерт

Провокації Росії над Балтійським морем не мають для неї практичного сенсу - експерт

Ексклюзив
Укрінформ
Російські провокації у повітряному просторі над Балтійським морем не мають жодного сенсу, бо країни-члени НАТО з Північної Європи значно сильніші за Росію в авіаційному плані.

Таку думку висловив у коментарі Укрінформу керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко щодо перехоплення фінськими та шведськими винищувачами двох російських військових літаків над Балтійським морем.

«Росія час від часу робить такі абсолютно провокативні дії, які мають на меті перевірити реакцію країн-членів Альянсу, її швидкість та рішучість, а також які країни і яку кількість літаків залучають. Це робиться для того, щоб постійно нагнітати ситуацію, демонструвати країнам НАТО свої агресивні плани, і тримати їх у тонусі. Але це не має практичної складової на сьогоднішній день, тому що коли ми говоримо про північний фланг, то там країни НАТО сильніші в авіаційному плані, ніж Росія – у них і літаків більше, і можливостей більше», - сказав експерт.

Він зазначив, що подібні провокації, які почалися ще за часів Радянського Союзу і холодної війни, відбуваються постійно і триватимуть надалі.

За словами Мусієнка, перехоплення порушників повітряного простору - це вже «вироблена стала реакція».

«Якщо літак перехоплюють, і він залишає повітряний простір, цього достатньо. Якщо літак готується до атаки, і це помітно, тоді можна його збивати», - пояснив керівник Центру військово-правових досліджень.

Він також зауважив, що плани можливих агресивних дій Росії включають і шведський острів Готланд та Данію з метою перекриттю виходу з Балтійського моря.

У цьому контексті експерт нагадав, що останнім часом у Балтійському морі відбувається чи не найбільше провокацій – від пошкодження кабелів зв’язку до підриву газогону.

Читайте також: Балтійські країни повідомили Росію та Білорусь про вихід із спільної енергосистеми

«Росія завжди думала про перекриття виходу з Балтійського моря. Вони цей план розглядають, просто наразі у РФ немає сил і ресурсів реалізувати його повною мірою», - зауважив Мусієнко.

Як повідомлялося, Об’єднане командування Повітряних сил НАТО поінформувало, що фінські та шведські винищувачі 15 липня здійснили перехоплення двох російських військових літаків над Балтійським морем.

Головнокомандувач Збройних сил Швеції Мікаель Біден заявив наприкінці травня, що Росія переглядає кордони на Балтиці, а російський лідер Володимир Путін вже придивляється до шведського острова Готланд, щоб отримати контроль над Балтійським морем.

Готланд – другий найбільший острів у Балтійському морі, який належить Швеції. Острів має вигідне стратегічне розташування у центрі Балтійського моря – між Стокгольмом, країнами Балтії і російським ексклавом Калінінград.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-