Дрони роблять революцію у війні - австрійський військовий експерт

Дрони роблять революцію у війні - австрійський військовий експерт

Ексклюзив
Укрінформ
Російсько-українська війна засвідчила, що БпЛА роблять революцію у військовій справі, адже завдяки дронам кожна сторона знає, що робить інша.

Таку думку в інтерв’ю Укрінформу висловив керівник Інституту підготовки офіцерів Терезіанської військової академії полковник ЗС Австрії Маркус Райснер.

Зокрема, експерт послався на статтю екскомандувача ЗСУ Валерія Залужного, в якій він досить точно описав те, що в теорії називали "скляним полем бою" (gläserne Gefechtsfeld). Ідеться про те, що завдяки одночасному використанню десятків тисяч дронів на полі бою кожен може спостерігати за іншим.

На переконання полковника Райснера, це можна порівняти з Першою світовою війною, коли "колючий дріт та кулемети призвели до патової ситуації, з якої вдалося вийти з появою танків".

Читайте також: Росія могла втратити в Україні до 750 тисяч військових - австрійський експерт

"А зараз використання такої кількості безпілотників означає – кожен знає, що робить інший, і більше неможливо маневрувати чи здійснювати підготовчі заходи. І тепер це потрібно подолати. Як сказав генерал Залужний, потрібно щось на кшталт винаходу, подібного до китайського чорного пороху, що дасть змогу опанувати електромагнітне поле. Тобто потрібно досягти прориву в тій сфері, де відбувається радіозв'язок з безпілотниками", - зазначив Райснер.

Він зауважив, що зараз дрони є визначальними для ведення війни. "І це має вирішальне значення, якщо пригадати, що ми неодноразово переживали події в історії військової справи, які порівнювали з революціями. Нині ведуться дискусії, чи переживаємо ми еволюцію у веденні війни, чи революцію? Я переконаний, що ми переживаємо справжню революцію, тому що ці системи зараз мають суттєвий вплив на спосіб ведення війни", - переконаний австрійський експерт.

Читайте також: Австрійський полковник назвав головні завдання для F-16 в Україні

У цьому зв'язку він вказав на те, що ЗСУ "насправді багато чого навчилися за короткий час, в той час як західні збройні сили дивляться на це з подивом і поки що не зробили жодних висновків, які б проявилися в структурних змінах або в закупівлях для власних потреб".

Загалом, на думку керівника Інституту підготовки офіцерів Терезіанської військової академії, Україна вже вписала себе у військову історію завдяки успіхам ЗСУ у відбитті російської агресії.

"На моє переконання, важливо розуміти, і це другий момент, – що Україна вже вписала себе в історію. І це не можна буде стерти. Це – факт. Оборонний успіх, якого насправді досягла Україна, є історичним фактом. Про це будуть написані сотні книг", - заявив він.

Зокрема, за словами Райснера, Україні за короткий час вдалося трансформувати свої Збройні сили після 2014 року. Водночас він підкреслив, що у війні на виснаження можна вистояти лише разом із хорошими союзниками.

"І Україна має тут проблему – її успіх залежить не від власної волі, а фактично від волі тих, хто її підтримує. У військовій справі це називається центр тяжіння. Навіть якщо Україна продовжуватиме й далі хоробро битися, вона зможе досягти своєї мети лише за умови, що Захід продовжуватиме підтримувати Україну. В іншому випадку буде важко", - вважає експерт.

Читайте також: У війні на виснаження ситуацію змінюють не точкові удари, а масовані атаки - австрійський експерт

Він також розповів, що російсько-українську війну вивчають у головному вищому військовому закладі Австрії – Терезіанській військовій академії.

"З 2014 року ми дуже інтенсивно вивчали хід війни. Ми також використовували симулятори – у нас є власні симуляційні установки – для відтворення певних бойових дій", - сказав керівник Інституту підготовки офіцерів.

За його словами, це є частиною навчального процесу. "Як керівник інституту, відповідальний за два курси, я регулярно проводжу заняття і включаю до них питання щодо тактичного, оперативного і стратегічного рівнів і чого можна навчитися, коли переважаючий противник атакує малу країну або, здавалося б, слабшу країну, і які висновки з цього можна зробити", - додав Райснер.

Як повідомляв Укрінформ, на початку року Міністерство оборони України вперше сформувало потребу в FPV-дронах на рівні Сил оборони та узгодило її з потужностями українських виробників. Зокрема, у 2024 році планується закупити до 1 мільйона FPV-дронів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-