В Одесі обговорили «дорослі проблеми дитячої літератури»

В Одесі обговорили «дорослі проблеми дитячої літератури»

Фото
Укрінформ
Бібліотекарі, книговидавці, літературні критики та книгорозповсюджувачі занепокоєні падінням інтересу до книг у дітей та юнацтва, тому виступають за розвиток мережі бібліотек, закупівлю більшої кількості нових видань для бібліотек та запровадження пільгового кредитування видавців.

Про це йшлося під час дискусії на тему «Дорослі проблеми дитячої літератури» в Одеській національній науковій бібліотеці у межах 25-го міжнародного книжкового фестивалю «Зелена хвиля», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Не лише освітян, а й нас, видавців та книгорозповсюджувачів, хвилюють наслідки падіння інтересу дітей та юнацтва до читання книг, яке засвідчило тестування українських школярів представниками глобальної програми PISA. Зокрема, з’ясувалось, що близько третини підлітків дуже мало читають книг поза шкільною програмою, і через це практично не володіють такою читацькою компетенцією, як уміння розуміти та інтерпретувати тексти. Потрібно спільними зусиллями міняти ситуацію: популяризувати через гаджети і ЗМІ читання книг, розвивати, а не скорочувати мережу бібліотек, закупляти більше нових видань для книгарень за кошти держюджету», - зазначив президент громадської спілки «Українська асоціація видавців і книгорозповсюджувачів» Олександр Афонін.

За його словами, щоб привернути увагу дітей та підлітків до книг в нинішніх умовах, авторам дитячих видань належить неодмінно зберегти принаймні три речі.

Міжнародний книжковий фестиваль «Зелена хвиля» в Одесі / Фото: Ніна Ляшонок, Укрінформ

«Зокрема, має бути захопливий сюжет, новизна тексту і мистецьки завуальована їх повчальність. Іншими словами, зміст нових книг має бути не лише пізнавальним, а таким, щоб дитині чи підлітку захотілось реалізувати цей завуальований посил чи поведінку героя книги», - зауважив Афонін.

На думку головної редакторки видавництва «Ранок» Мар'яни Горянської, підлітки цікавляться новинами і захоплюються передусім сюжетами з Інтернет-мережі, інша справа - наскільки спроможні засвоїти їх зміст чи інтерпретувати. Разом з тим повідомлення в соцмережі чи ЗМІ про те чи інше видання можуть спонукати юного читача до прочитання нової книги. Останнім часом також з'являються книжки для дітей, що зумовлюють інтерактивне спілкування з читачем. Очевидно, це також один з підходів до зацікавлення підлітків літературою, додала вона.

Як наголошували учасники дискусії про «дорослі проблеми дитячої літератури», книгозбірням та видавництвам, насамперед тим, що продукують видання для дітей та юнацтва, потрібна підтримка з боку уряду та парламенту. Не можна миритися з тим, що щорічне оновлення фондів українських бібліотек становить усього 0,6% - за норми у 5%.

Гендиректорка Одеської національної наукової бібліотеки Ірина Бірюкова висловила сподівання, що цього року буде схвалено парламентом Стратегію розвитку читання, розроблену представниками громадських організацій, експертами і Міністерством культури та інформаційної політики України, яка сприятиме книговидавництву та утвердженню тренду на престижність читання книг.

Читайте також: У День пасічника на Львівщині відбудеться фестиваль «Медова забава»

У дискусії щодо шляхів вирішення проблем дитячої книги взяли участь письменниця Анна Малігон, директорка видавництва BOOKCHEF Катерина Дем’янчук, а також завдяки телемосту поділилися досвідом книговидання італійський дитячий письменник Андреа Пау, англійська письменниця Голлі Вебб та інші представники книговидавничої галузі.

Загалом у міжнародному книжковому фестивалі «Зелена хвиля», який підтримали МКІП та місцеві органи влади, беруть участь представники десятків видавництв, книгорозповсюджувачів, письменників, редакторів та художників-ілюстраторів видань. Захід проводиться в Одесі з 1996 року та охоплює книжковий ярмарок і низку спецпроєктів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-