Європейський центр спадщини профінансує три українські проєкти

Європейський центр спадщини профінансує три українські проєкти

Укрінформ
Європейський центр спадщини обрав 14 проєктів спадщини в 11 країнах-сусідах ЄС, які отримають фінансування в рамках схеми малих грантів, серед яких три українські.

Про це повідомили Укрінформу у загальноєвропейській федерації неурядових організацій Europa Nostra.

Від України відібрано наступні ініціативи:

- «Культурна спадщина в основі унікальності та відродження зруйнованих війною міст Херсонської області», ГО Urban Re-Public (в його рамках буде створено інформаційний простір з офіційною концепцією рекреації та відродження населених пунктів області, усі об’єкти будуть проаналізовані, щоб відстежити їхню долю у воєнний час і рекомендувати їх внесення до охоронних реєстрів);

- «Стенди, присвячені історії Маріупольського драмтеатру», ГО «Історія в руках» (ця ініціатива спрямована на розповсюдження комплектів стендів Маріупольського драмтеатру до 20 музеїв і театрів по всій Україні. Через освітні заходи проєкт прагне просвітити громадськість про багате історичне значення, втілене в цьому архітектурному шедеврі);

- «Міста в руїнах: відновлення через дизайн та архітектуру», Громадська організація «Молодіжний простір: ініціатива, інтелект, інновації» (у цьому проєкті йдеться про реставрацію спадщини, а також інноваційні дизайнерські рішення та розробки, поєднуючи виставку студентів-дизайнерів та наукову конференцію. Він наголошує на важливості відновлення спадщини, висвітлюючи принципи циркулярної економіки. Крім того, він заохочує співпрацю між гостями з Мілана, Відня та Кракова, а також місцевою владою та представниками постраждалих від конфлікту територій).

Схема малих грантів має бюджет приблизно 250 тисяч євро, які виділяють на обрані ініціативи під керівництвом організацій громадянського суспільства.

Проєкт триватиме до квітня 2025 року.

Читайте також: В ЮНЕСКО підтвердили пошкодження 387 культурних обʼєктів в Україні

Схема малих грантів підтримує проєкти громадської спадщини в країнах-сусідах ЄС (Албанія, Вірменія, Азербайджан, Боснія та Герцеговина, Грузія, Косово, Молдова, Чорногорія, Північна Македонія, Сербія, Україна). Проєкти відображають вирішальну роль спадщини у сприянні інтеграції в ЄС і сприянні більш стійкому, інклюзивному та мирному суспільству.

За період із січня по березень 2024 року на конкурс надійшло 600 відповідних заявок.

Як повідомлялося, European Heritage Hub – проєкт, який фінансується ЄС і об’єднує учасників та ініціативи в галузі спадщини з усієї Європи для підтримки екологічної, цифрової та соціальної трансформації суспільства.

Europa Nostra – це «європейський голос громадянського суспільства», який зобов’язаний охороняти та популяризувати культурну та природну спадщину. Це загальноєвропейська федерація неурядових організацій, що охороняють культурну спадщину, яку підтримує широка мережа державних органів, приватних компаній і окремих осіб, що охоплює понад 40 країн. Це найбільша та найбільш представницька мережа спадщини в Європі, яка підтримує тісні відносини з Європейським Союзом, Радою Європи, ЮНЕСКО та іншими міжнародними організаціями. Заснована в 1963 році.

ALIPH - міжнародний альянс із захисту спадщини в зонах конфлікту, є головним глобальним фондом, який займається виключно захистом і реабілітацією культурної спадщини в зонах конфліктів і післякризових ситуаціях. Він був створений у 2017 році.

Як повідомляв Укрінформ, прийнята Резолюція ПАРЄ містить унікальні положення щодо підтримки української культури та збереження ідентичності під час війни.

Фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-