ЄС готовий сприяти Україні у створенні ринку водню - Міненерго

ЄС готовий сприяти Україні у створенні ринку водню - Міненерго

Укрінформ
Європейський Cоюз готовий надавати допомогу українським компаніям в оцінці інфраструктури для потенційного використання у водневій енергетиці.

Про це заявив заступник міністра енергетики з питань європейської інтеграції Ярослав Демченков, передає Укрінформ з посиланням на Міненерго.

"Європейський Союз вже зараз готовий допомагати Оператору ГТС України та «Укртрансгазу» в оцінці інфраструктури, зокрема газових сховищ і трубопроводів, щодо їх можливого використання у водневій енергетиці", - сказав Демченков.

За його словами, Україна розглядає водневу економіку насамперед як комплекс для внутрішнього споживання водню за кластерним принципом: у хімічній, металургійній промисловості, на важковаговому транспорті для далеких перевезень. Крім того, перспективним у Міненерго вважають й експортування водню до країн ЄС.

Заступник міністра також наголосив на необхідності синергії між електроенергією, газом, воднем, транспортом та промисловістю. Він зазначив, що Україна очікує від ЄС визнання електроенергії, виробленої на атомних електростанціях, як сталої електроенергії, з якої можна виробляти водень і який можна, в тому числі, постачати на ринки ЄС.

Як повідомлялося, на початку грудня НАК «Нафтогаз України» приєдналася до Європейського альянсу чистого водню (European Clean Hydrogen Alliance). У листопаді цього року Нафтогаз та Укртрансгаз приєдналися до ініціативи «H2EU+Store», що передбачає виробництво «зеленого» водню з відновлюваних джерел енергії на заході України.

"Зелений" водень є компонентом Green Deal у переході від традиційних джерел енергії до повної їх заміни на відновлювані джерела. Цей процес може тривати до 25 років. Необхідні капіталовкладення в такий перехід оцінюються для України щонайменше в 100 млрд доларів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-