«Щоб росіяни не наробили лиха»: експерт пояснив роль МАГАТЕ на ЗАЕС

«Щоб росіяни не наробили лиха»: експерт пояснив роль МАГАТЕ на ЗАЕС

Фото
Укрінформ
Присутність місії Міжнародного агентства з атомної енергії на тимчасово окупованій Запорізькій атомній електростанції є стримуючим фактором для росіян, однак повноти інформації про стан ЗАЕС немає.

Про це заявив ексочільник Державної інспекції ядерного регулювання Григорій Плачков у відповідь на питання Укрінформу під час пресконференції у Медіацентрі Україна-Укрінформ.

"Повноти інформації, на жаль, немає, тому що спеціалістів МАГАТЕ не допускають до деяких об'єктів, на деякі енергоблоки. Тому відповісти на питання, чи контролюють вони ситуацію, дуже складно. На мій погляд, вони все ж є стримуючим технічним фактором, щоб росіяни не наробили лиха", - сказав Плачков.

За інформацією експерта, росіяни намагалися перепідключити один із блоків ЗАЕС на живлення тимчасово окупованих територій, однак інформації про успішність цих дій немає.

"Наразі всі шість атомних енергоблоків перебувають у стані холодного зупину, а загарбники залишаються на нашій атомній електростанції", - підсумував він.

Читайте також: Галущенко сподівається, що комюніке Саміту миру наблизить час повернення ЗАЕС

Експерт підкреслив, що ситуація на ЗАЕС залишається напруженою, адже персонал станції залишається в положенні заручників, відсутня інформація про проведення ремонтів тощо.

Загарбники не покинуть Запорізьку атомну електростанцію просто так, тому міжнародна спільнота має продовжувати тиск на Росію у цьому питанні.

"Якщо міжнародна спільнота буде й далі тиснути на Росію щодо добровільного звільнення Запорізької АЕС, якщо комюніке надасть кроки щодо наближення до звільнення станції - ми всі будемо це підтримувати", - сказав він.

При цьому він наголосив, що військовим шляхом звільнити ЗАЕС неможливо, адже такі об'єкти не проектуються з урахуванням можливих бойових дій.

Читайте також: Гроссі: Між МАГАТЕ та Росією є порозуміння, що перезапуску окупованої ЗАЕС не буде

"Це повинна бути добровільна здача. Вітаю це комюніке, і чим більше світова спільнота буде тиснути на Росію щодо питання Запорізької АЕС, то нам буде легше", - сказав експерт.

На його думку, це зменшить ризики позапроектних подій на станції.

Плачков також наголосив, що руйнування підстанції "Луч" в Енергодарі не є хорошою новиною, адже вона може слугувати джерелом зовнішнього живлення ЗАЕС.

Як повідомлялося, 21 червня МАГАТЕ повідомило про руйнування підстанції "Луч" в Енергодарі. Через це у місті зникло електропостачання. Водночас у МАГАТЕ зауважили, що електропостачання ЗАЕС цього разу безпосередньо не постраждало, оскільки станція не отримує зовнішнього живлення від пошкодженого об'єкта.

Фото: iclub.energy

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-