Словаччина та Угорщина заявили про припинення транзиту через Україну російської нафти «Лукойл»

Словаччина та Угорщина заявили про припинення транзиту через Україну російської нафти «Лукойл»

Укрінформ
Словаччина та Угорщина заявили, що припинили отримувати нафту від свого ключового постачальника "Лукойл" після того, як минулого місяця Україна ввела заборону на транзит ресурсів російської енергетичної компанії через свою територію.

Про це повідомляє Reuters, передає Укрінформ.

І Словаччина, і Угорщина заявили, що продовжують отримувати нафту від інших російських компаній, незважаючи на припинення поставок від "Лукойла".

Словацький нафтоперевізник Transpetrol заявив у четвер, що поставки від "Лукойла" припинилися, але поставки від інших російських експортерів надходять до Словаччини через Україну.

Міністерство економіки Словаччини також підтвердило в четвер, що поставки нафти від "Лукойла", другого за величиною виробника нафти в Росії, припинилося.

"За даними Transpetrol, поставки російської нафти до Словаччини не були припинені. Проблема, за даними (словацького нафтопереробника – ред.) Slovnaft, стосується конкретного постачальника - компанії "Лукойл" ", - заявили в міністерстві.

Там додали, Slovnaft забезпечив поставки від іншого постачальника, і міністерство обговорює це питання з українськими партнерами.

Читайте також: У Росії після атаки безпілотників на НПЗ розлилися п’ять тонн нафти

Росія продовжує постачати природний газ до Європи через Україну, незважаючи на вторгнення в лютому 2022 року.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив у вівторок, що поставки газу з Росії до Угорщини безперешкодно проходять через трубопровід "Турецький потік" на Чорному морі, але "Лукойл" більше не передає сиру нафту.

Читайте також: Удари по аеродрому, НПЗ та електропідстанції в Росії здійснили ГУР та СБУ - джерело

"Через нову правову ситуацію в Україні "Лукойл" більше не постачає нафту до Угорщини, і зараз ми працюємо над рішенням, яке дозволить відновити транзит нафти, оскільки російська нафта є дуже важливою для нашої енергетичної безпеки", - сказав Сійярто.

За даними галузевих джерел, через південне відгалуження нафтопроводу «Дружба» експортується близько 1,1 млн т нафти на місяць, або близько 250 000 барелів на добу, з яких близько 900 000 т майже порівну розподіляються між Словаччиною та Угорщиною.

Південна гілка нафтопроводу «Дружба» проходить через Україну до Чехії, Словаччини та Угорщини і вже багато років є основним джерелом постачання для їхніх нафтопереробних заводів. Роснефть, Лукойл і Татнефть були основними російськими експортерами через цей маршрут.

Як повідомляв Укрінформ, уряд Великої Британії запровадив проти 11 суден обмежувальні заходи в галузі судноплавства за перевезення нафти з Росії.

Фото: ЕРА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-