Британія в ОБСЄ засудила російський терор ударами по енергетичній інфраструктурі України

Британія в ОБСЄ засудила російський терор ударами по енергетичній інфраструктурі України

Укрінформ
Удари Росії по об'єктах критичної інфраструктури України є терором цивільного населення та порушенням гуманітарного права та принципів ОБСЄ.

Як передає кореспондент Укрінформу, на цьому наголосив постійний представник Великої Британії при ОБСЄ Ніл Голланд на черговому засіданні Постійної ради ОБСЄ у четвер у Відні.

"Росія порушує міжнародне гуманітарне право, тероризуючи цивільне населення своїми безперервними атаками на об'єкти критичної інфраструктури України. Незаконне вторгнення Росії в Україну та її постійні атаки на енергетичну інфраструктуру також є порушенням її зобов'язань за Гельсінським Заключним актом ОБСЄ", - заявив Голланд.

Він додав, що Росія знехтувала основоположними принципами цієї організації, включаючи повагу до суверенітету, утримання від загрози силою або її застосування та дотримання прав людини. "Міжнародна спільнота, включно з ОБСЄ, повинна продовжувати притягати Росію до відповідальності за ці порушення", - підкреслив британський посол.

Читайте також: Міненерго спростувало російські фейки про енергетику, АЕС та тривалі відключення світла

Голланд нагадав, що навесні 2024 року Росія значно посилила свої атаки на енергетичну інфраструктуру України, продовжуючи стратегію, спрямовану на підрив енергопостачання України, що призвело до загальних втрат Україною електроенергії в понад 9 ГВт та віялових відключень по всій країні.

"На початку червня Росія здійснила одну з наймасштабніших атак, запустивши за ніч 70 ракет і безпілотників, націлених на енергетичні об'єкти щонайменше в п'яти областях України, що призвело до значної шкоди енергосистемі. Українській протиповітряній обороні вдалося перехопити багато ракет і безпілотників, але атака все одно завдала значної шкоди об'єктам критичної інфраструктури й призвела до масових страждань цивільного населення", - зазначив він.

Читайте також: Міненерго: Сподіваємося, на осінь зростуть потужності для імпорту більшої кількості електрики

При цьому, перед Україною стоїть "величезне завдання відновити енергопостачання до зими, що загрожує тим, що мільйони людей не матимуть достатнього тепла через різке зниження температури".

На цьому тлі Голланд вказав на те, що Велика Британія вже пообіцяла виділити майже 150 млн фунтів стерлінгів на зміцнення енергетичної інфраструктури України та посилення її кіберзахисту. "Ми продовжимо співпрацювати з міжнародними партнерами, щоб допомогти Україні відремонтувати, захистити та відновити її енергетичну систему. Наше зобов'язання надати Україні підтримку, необхідну їй для самозахисту і відновлення суверенітету над усією її територією, є залізобетонним", - додав він.

Як повідомляв Укрінформ, на Харківщині російськими ударами зруйновані більш як 700 об'єктів енергетики та 8 000 кілометрів ліній електропередачі.

Фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-