САП завершила слідство щодо екскерівників Чернівецької митниці

САП завершила слідство щодо екскерівників Чернівецької митниці

Укрінформ
Спеціалізована антикорупційна прокуратура завершила розслідування у справі щодо організації екскерівниками Чернівецької митниці схеми ухилення від сплати митних платежів, реалізація якої завдала збитків державі у 290 млн грн.

Як передає Укрінформ, про це САП повідомила у Телеграмі.

Досудовим розслідуванням встановлено, що до складу злочинної організації входили колишній начальник митниці, колишній депутат Чернівецької обласної ради і ще двоє керівників митниці.

Вони запровадили низку схем ухилення від сплати митних платежів, реалізація яких завдала збитків на загальну суму майже 290 млн грн у вигляді несплачених податків.

Протягом 2017-2019 років через пункт пропуску на румунсько-українському кордоні вантажними автомобілями ввозились комерційні товари на підставі підроблених документів, що призводило до застосування нижчих ставок ввізного мита, зокрема нульових.

У деяких випадках транспортні засоби з товарами при вʼїзді на митну територію України заявлялись як порожні.

При цьому керівництво митниці забезпечило позачерговий пропуск таких автомобілів і безперешкодне митне оформлення задекларованих товарів «групи прикриття».

Ці схеми діяли тривалий час, а її учасники поводилися цинічно та зухвало. Коли журналісти намагалися викрити діяльність злочинної організації, керівництво митниці організувало їхнє жорстоке побиття, підкреслили у САП.

Читайте також: Двоє черкаських митників отримали п’ять років за ґратами через хабарі

Дії осіб кваліфіковані за ч. 1 ст. 255, ч. 2 ст. 364, ч. 3 ст. 212, ч. 4 ст. 345-1, ч. 3 ст. 368 та ч. 4 ст. 369 Кримінального кодексу України (створення, керівництво злочинною організацією, зловживання владою або службовим становищем, умисне ухилення від сплати податків, погроза вбивством, насильством або знищенням чи пошкодженням майна щодо журналіста, вчинені організованою групою, одержання службовою особою неправомірної вигоди).

У САП додали, що завдяки співпраці з компетентними органами Туреччини, Болгарії, Румунії, Чехії та Словаччини були здобуті основні докази у справі та встановлені завдані збитки.

Як повідомляв Укрінформ, справу про розкрадання 7,7 млн грн під час техобстеження пошкоджених об'єктів Херсонської області направили до суду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-