РФ втрачатиме $6,5 мільярда щороку після відмови Євросоюзу від російського газу - експерт

РФ втрачатиме $6,5 мільярда щороку після відмови Євросоюзу від російського газу - експерт

Ексклюзив
Укрінформ
Готовність Європейського Союзу обійтися без російського газу та припинення його постачання в ЄС дуже вигідні для України, оскільки це позбавляє країну-агресорку щорічних надходжень до бюджету в 6,5 млрд дол.

Про це сказав у коментарі Укрінформу експерт нафтогазового ринку Михайло Крутихін, коментуючи відповідну заяву єврокомісарки з питань енергетики Кадрі Сімсон.

«Припинення постачання російського газу в ЄС дуже вигідне для України. Тому що РФ отримувала за газ, який відправлявся до Європи через Україну приблизно 6,5 млрд дол. щорічно. А тепер ці гроші не підуть до російського військового бюджету. І це великий виграш, оскільки Україна при цьому втратить лише 230 млн дол., отримуваних за транзит. Це набагато менше, ніж зиск від позбавлення Росії таких коштів», - зазначив Крутихін.

Він нагадав, що ЄС приймав рішення, що всі його члени мають повністю відмовитись від трубопровідного російського газу до 2027 року. Тому позитивним є той факт, що всі члени ЄС можуть обійтися без російського газу вже цього зимового опалювального сезону.

Читайте також: У Європі припинення транзиту російського газу майже не відчутне - Bloomberg

«Ті кілька країн, які його ще отримують, це - Угорщина, через “Турецький потік”. Та Австрія і Словаччина, які поки що одержують газ через Україну. Якщо порушиться постачання російського газу цими трубопровідними маршрутами, то вони зможуть забезпечувати себе газом з європейських торгових майданчиків. Так, при цьому їм доведеться платити дещо дорожче, бо існує конкуренція. Але це провина керівництва цих країн», - зазначив експерт.

За його словами, ця провина полягає в тому, що керівництво названих країн, заздалегідь попереджене та ще й з урахуванням воєнних дій на території України, як слід не підготувалося до відключення від російського газу.

Читайте також: Експерт застерігає від збереження транзиту газу з РФ під виглядом азербайджанського

«Тобто, попри рішення Євросоюзу, вони не забезпечили себе надійними альтернативними маршрутами. Та все одно тепер зможуть обійтися без газу з РФ, хіба що зазнавши деяких незручностей. Головне, що газу в Європі цілком достатньо, і жодного дефіциту немає, як правильно каже Кадрі Сімсон», - резюмував Крутихін.

Раніше єврокомісарка з питань енергетики Кадрі Сімсон на пресконференції за підсумками зустрічі міністрів ЄС заявила, що європейські запаси газу сягають 95%, і це дасть змогу уникнути дефіциту та зберегти ціни стабільними. Таким чином, Європейський Союз готовий до того, що з 1 січня 2025 року транзит російського газу через територію України буде повністю зупинено.

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці серпня Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна не продовжуватиме договір на транзит російського газу.

Водночас експерти пояснювали, що припинити російський транзит по своїй території достроково Україна не могла через зобов’язання перед Євросоюзом, викладені, зокрема, в Угоді про асоціацію з ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-