Що довів обмін Кремля «своїх» росіян на інших: дайджест пропаганди за 1 серпня

Що довів обмін Кремля «своїх» росіян на інших: дайджест пропаганди за 1 серпня

Укрінформ
Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав фейки та наративи пропаганди за 1 серпня 2024 року.
  1. Москва вручну керуватиме Інтернетом, «ибо неча»
  2. Росія «Герберою» удосконалює вбивства українців
  3. З кого складається нова армія Путіна
  4. Пєсков не вважає кілерів «ворогами Росії»

Москва вручну керуватиме Інтернетом, «ибо неча»

Ранок для росіян, вибачте за банальність, почався не з кави, а з «ютуб капут. Ибо неча». Вони масово поскаржилися на проблеми в роботі YouTube. Пропагандистка Маргарита Симоньян натякнула на те, що сервіс взагалі перестає працювати в Росії.

Трохи з історії питання. Уповільнення роботи YouTube у Росії вперше анонсував «Ростелеком» ще у середині липня. Можливі проблеми тоді пояснювали «деградацією обладнання Google у країні». Пізніше депутат Держдуми Хінштейн визнав, що уповільнення має штучний характер і стало відповіддю на «порушення російського законодавства про фейки з боку YouTube».

НАСПРАВДІ, Москва тривалий час змушувала сервіс повернути свою пропаганду, а водночас російських користувачів відмовитися від YouTube на користь вітчизняних «аналоговнет». Але та ж симоньянська «Платформа» не працює. Через місяць після запуску відео на ній набирали максимум 300-500 переглядів. (Зараз «Платформа» пише, що це бета-версія).

Коли YouTube відмовився це робити (ще й посилив боротьбу з російською пропагандою), Москва вдалась до більш рішучих дій. Але тунельність мислення поки що її підставляє. Так, світовий відеосервіс для Кремля – виключно джерело, де «іноагенти та екстремісти поливають помиями Росію». І з цим треба було щось робити. 

Але бета-тестування блокування YouTube виявило очевидне – росіяни невдоволені. Бо для них це мультимедійна вже навіть не платформа, а своєрідна екосистема, де (у кращому випадку) «політику» дивиться пара мільйонів росіян, а решта – «котиків». Але Кремль це, звісно, не обходить, тому він рубає голову, бо не може впоратися з зайвим волоссям.

За масштабами цензури Росія вже увійшла до світового топ-3. Але далі – буде. У рамках нових поправок до закону «Про зв’язок» рішення про блокування сайтів і управління трафіком зможе вже ухвалювати Генпрокуратура, а конкретні заходи визначатиме ФСБ. Відповідний законопроєкт вже схвалив комітет Держдуми з інформаційної політики. Тобто інтернетом в РФ керуватимуть вручну. «Ибо неча», як власне і заявила Симоньян.

Росія «Герберою» удосконалює вбивства українців

Окупанти взялися атакувати Україну БПЛА нового типу «Гербера». «На молекули ще не розібрали, але виглядає як економверсія «шахеда». Фанера замість композиту, мінімум компонентів, все той самий дешевий «мейд ін чіна», — повідомив співробітник Офісу президента України Владислав Власюк.

Військовий експерт у галузі радіотехнологій Сергій Бескрестнов 1 серпня зазначив, що «Гербера» складається з фанери та пінопласту, модуля GPS і польотного контролера, всередині її немає вибухівки. За його словами, окупанти запускають ці БПЛА, щоб виснажити українську ППО. До чого це може призвести надалі, зрозуміло – ще більших втрат саме серед мирних українців.

НАСПРАВДІ, кількість жертв серед мирних жителів в Україні різко зросла. Особливо це, звісно, стосується мешканців прифронтових регіонів. Як підрахувала «Вёрстка» (виключно на підставі повідомлень українських регіональних адміністрацій, служби надзвичайних ситуацій, прокуратури та інших відомств), за першу половину 2024 року на підконтрольній Україні території від обстрілів загинули 806 мирних жителів, 3858 – поранені.

 

Саме авіабомби останнім часом серйозно погіршили становище мирних жителів. Ще у першій половині 2023 року обстріли ними були поодинокими, але восени Росія різко наростила їхнє застосування до 50 штук на день. У жовтні та листопаді Росія скидала вже понад 1000 бомб за місяць. Навесні цього року їхня кількість перевищувала 3000 штук на місяць.

Як пояснює військовий оглядач з Ізраїлю Давид Шарп, поява на війні авіабомб у великій кількості сталася через те, що Росія освоїла масове виробництво універсальних модулів планування і корекції (УМПК), які кріпляться на вже готові авіабомби типу ФАБ і ОДАБ. До цього російська прифронтова (тактична) авіація мала мінімальне значення. ЗС РФ уникали її використовувати, оскільки для скидання бомби доводилося близько підлітати до цілі.

Російська армія обстрілює прифронтові регіони артилерією, авіабомбами, ракетами із ЗРК С-300, «шахедами». Далі – застосовуються крилаті та балістичні ракети дальньої дії. І ось тепер Росія удосконалює вбивства мирних українців вже й за допомогою «Гербери».

З кого складається нова армія Путіна

1 серпня Головком ЗСУ Сирський визнав: «По всіх напрямках наступу противника тривають бойові дії різної інтенсивності. Подекуди, ціною великих втрат, ворог має незначний успіх».

Чого він коштує? Зараз Росія набирає фактично нове військо (старого вже немає) – шляхом збільшення одноразових виплат контрактникам. Про що з гордістю кажуть, як представники регіональної влади, так і сам Путін, переконуючи, що кількість нових бійців тільки збільшується.

НАСПРАВДІ, брешуть. Дані МО РФ про набір контрактників у російську армію можуть бути завищені в півтора раза. Про це йдеться у спільному дослідженні розслідувальної групи Conflict Intelligence Team (CIT) і видання «Важные истории».

Журналісти та аналітики проаналізували дані про витрати федерального бюджету, в яких є інформація про одноразові виплати за укладення контракту. З осені 2022 року до квітня 2024-го їх отримали близько 426 тисяч росіян. МО РФ же переконує, що набрало за цей час на 214 тисяч осіб більше.

Неправдивість даних підтверджують й інші свідчення, а про дефіцит новобранців свідчить те, що регіони РФ регулярно підвищують суму «підйомних» за укладення контракту, бо їм скинули відповідний план. 

Нині головний ресурс – ув’язнені, звинувачені та люди з фінансовими проблемами. «Почали шукати серед тих, у кого так звані соціальні заборгованості: аліменти, комуналка. З набраних з волі мало не половина з боргами за виконавчим провадженням понад 50 тисяч рублів. Регіональній владі доручили вербувати на контракт боржників, банкрутів, мігрантів, безробітних, підслідних та інші вразливі категорії населення», – кажуть співрозмовники видання.

Дуже показова цифра: за перший квартал цього року виплату за укладення контракту отримали 73,3 тисячі осіб, водночас за той самий період російські банки отримали 33 тисячі заявок на кредитні канікули від законтрактованих. Якщо припустити, що на одного з них припадає один кредит, то відповідно борги можуть бути практично у кожного другого нового військового.

«Восени 2022 року фронт посипався, бо не вистачало людей, і тоді Путін оголосив мобілізацію. Перших кинули без підготовки на затикання дірок у Харківській області. Зараз їх здебільшого використовують, щоб мати стійку лінію фронту, плюс багато людей потрібно на всякі тилові роботи, – кажуть аналітики CIT. – А для наступальних дій влада дійсно відкрила для себе «чудове» джерело у вигляді ось таких контрактників. Без них проводити останні м’ясні штурми, які ми бачимо останнім часом, було б дуже складно».

Ось така значна ціна незначних успіхів в Україні нової армії Путіна. Зеки на Донбасі закінчилися. Взялися за боржників. 

Пєсков не вважає кілерів «ворогами Росії»

І наостанок про наймедійнішу новину 1 серпня – великий обмін між Росією та США і європейськими країнами. Путін віддав журналістів, правозахисників та опозиціонерів, а отримав кілерів, хакерів, розвідників, диверсантів. 

НАСПРАВДІ, у всій цій історії цікаві дві речі. По-перше, в той час, коли всі світові ЗМІ вже ледь не друкували список обміну, офіційна Москва грала у «таємничість» і нічого не коментувала. Цей інформаційний провал викликав навіть обурення фрік-«політолога» Маркова.

Хоча подібна поведінка вже давно не новина. Достатньо згадати, як біснувалась уся Z-спільнота, коли відбулася операція «Тайра», яку вперше визнали інформаційною поразкою Росії. Потім був Медведчук. І ось знову провал.

По-друге, у переважній більшості в обмінний список Путіна увійшли громадяни Росії. Тобто фактично одних своїх громадян він поміняв на інших. «Нехай усі вороги, які виїхали з Росії, залишаються там, а невороги повертаються в країну», – пояснив Пєсков. Але і без його пояснення цілком очевидно, що у путінського режиму найлютішим ворогом є не кілер Красіков, який вбив у Берліні чеченця Зелімхана Хангошвілі, а художниця Саша Скочиленко, яка просто написала на магазинних цінниках антивоєнні гасла. Саме на таких обмінах в стилі «своїх не кидаємо» і видно, кого путінський режим не вважає своїми. 

За великим рахунком, не свій у нього весь російський народ, одна частина якого за погашення кредитів зараз гине на Донбасі, а інша в той самий час скиглить, що їй не дають дивитись котиків на YouTube.

Матеріал підготовлено Головною редакцією «Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки» для сайту Укрінформу

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-