Курс на ЄС і НАТО: Рада прийняла у першому читанні зміни до Конституції

Курс на ЄС і НАТО: Рада прийняла у першому читанні зміни до Конституції

Укрінформ
ВР підтримала в першому читанні президентський законопроект № 9037 про внесення змін до Конституції в частині закріплення стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в ЄС і НАТО.

За відповідне рішення проголосували 311 народних депутатів при мінімально необхідних 226-ти, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Законопроектом, зокрема, пропонується внести зміни до Конституції й віднести до повноважень Верховної Ради серед іншого визначення засад внутрішньої і зовнішньої політики, реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору. 

Крім того, пропонується додати положення, що "Президент України є гарантом реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в ЄС і НАТО", а також закріпити норму, що Кабінет міністрів забезпечує реалізацію стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в ЄС та НАТО. 

Водночас Президент просить ВР скасувати у Перехідних положеннях Конституції норму щодо можливості використання наявних військових баз на території України для тимчасового перебування іноземних військових формувань на умовах оренди. Ця норма Конституції надавала юридичні підстави перебування Чорноморського флоту РФ в Криму та Севастополі.

Як зазначила представник Президента України у Верховній Раді Ірина Луценко, цими змінами в Конституції Україна підтверджує свою європейську ідентичність, виходячи з чого "український народ у повній мірі поділяє цивілізаційні цінності, характерні для європейської спільноти".

Читайте також: За 70 років ніхто не наважився атакувати жодного члена НАТО — Порошенко

Як повідомлялося, Конституційний Суд у четвер надав позитивний висновок президентському законопроекту №9037 "Про внесення змін до Конституції України (щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору)".

Президент Петро Порошенко 3 вересня зареєстрував у Верховній Раді проект закону № 9037 "Про внесення змін до Конституції України (щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору)".

Верховна Рада 20 вересня включила до порядку денного сесії парламенту та направила до Конституційного Суду президентський законопроект про внесення змін до Конституції щодо закріплення курсу України на вступ до НАТО і ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-