Шольц висловився на підтримку розширення ЄС

Шольц висловився на підтримку розширення ЄС

Укрінформ
Канцлер ФРН Олаф Шольц заявив, що підтримує розширення Європейського Союзу.

Про це він сказав на Конгресі європейських соціал-демократів, що проходить у суботу в Берліні, передає кореспондент Укрінформу.

«Я підтримую розширення ЄС. Те, що ЄС продовжує розширюватися на схід, є перемогою для всіх нас… ЄС з 27, 30, 36 державами з понад 500 мільйонами вільних і рівноправних громадян може ще більше посилити свою вагу у світі», – наголосив Шольц.

Читайте також: Глави урядів Німеччини, Португалії та Іспанії обговорили підтримку України

Водночас він зауважив, що країни-кандидати, як-от Україна, Молдова, країни Західних Балкан і в майбутньому Грузія, мають відповідати критеріям вступу у ЄС.

Водночас Шольц визнав необхідність реформування ЄС, насамперед ідеться про поступове скасування правила одностайного ухвалення рішень. «Якщо геополітична Європа є нашою метою, тоді рішення більшості є перевагою, а не втратою суверенітету», - пояснив політик.

На його переконання, ЄС із населенням 450 мільйонів людей повинен мати найбільший спільний ринок, провідні дослідницькі установи, інноваційні компанії та стабільні демократії. Так він зможе краще представляти свої цінності та мати більшу вагу.

Читайте також: Зеленський домовився із Шольцом про термінове скликання G7

Німецький канцлер також висловився на підтримку більшої автономії Євросоюзу, включаючи військову. Він закликав до скоординованих закупівель озброєння та обладнання, створення сил швидкого реагування ЄС до 2025 року та штабу ЄС для європейських збройних сил. «Ми маємо впевнено просувати спільні європейські оборонні зусилля», - підкреслив глава уряду ФРН під час конгресу, в якому взяли участь майже 300 делегатів.

Водночас міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок під час з’їзду партії «Зелених», що триває у Бонні, наголосила на підтримці України з боку Німеччини на тлі розв'язаної росією війни та заявила, що після 24 лютого кожна країна «має зробити вибір, вирішивши, на чиєму вона боці».

«Кожен день цієї війни – катастрофа… Ми підтримуємо Україну гуманітарно, фінансово, а також зброєю для самозахисту», - заявила німецький урядовець.

Читайте також: Євросоюз готує відповідь на «приєднання» до рф територій України – Бербок

Міністр підкреслила, що провину за війну в Україні, а також за зростання цін несе виключно президент рф володимир путін. Причому війна є гібридною, вона ведеться не лише зброєю, за допомогою енергії, «а й за допомогою страху», який путін намагається посіяти. Не можна дати себе залякати, наголосила Бербок.

Як повідомляв Укрінформ, раніше Високий представник Євросоюзу Жозеп Боррель заявляв, що ЄС надаватиме Україні військову допомогу так довго, як це буде необхідно.

Фото: rnd.de

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-