Зеленський: Путін намагається зірвати Саміт миру і створити паралельну платформу

Зеленський: Путін намагається зірвати Саміт миру і створити паралельну платформу

Укрінформ
Російський лідер Володимир Путін боїться Глобального саміту миру, намагається його зірвати і влаштувати паралельну платформу. Тому деякі світові лідери ще не висловилися з приводу саміту.

Про це Президент України Володимир Зеленський заявив у Брюсселі під час пресконференції з Прем’єр-міністром Бельгії Александром Де Кроо, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Путін боїться цього саміту, намагається його зірвати і влаштувати якусь паралельну платформу. Тому є лідери, які ще не висловилися. Якщо є ті, хто може підтримати Росію, то вони підтримують сьогодні війну», - сказав Зеленський.

Він подякував Прем’єр-міністру Бельгії Александру Де Кроо за принципову підтримку Глобального саміту миру.

«Існують лише два сценарії розвитку подій: або реальний мир, або подальше розширення війни. Ми бачимо, що Росія робить усе заради другого сценарію, намагається зірвати Саміт миру. Дякую кожному лідеру, кожній державі, які це розуміють і роблять усе, щоб Саміт миру дійсно міг стати примусом Росії до миру. Це абсолютно можливо. Все залежить від того, наскільки рішучими будуть лідери світу і від того, що кожна держава насправді обирає, чи хоче встановити реальний мир, або влаштовує та ситуація, яка зараз. Тобто влаштовує війна», - відзначив глава Української держави.

Читайте також: Путін намагається підірвати майбутній Саміт миру в Швейцарії - Боррель

Щодо можливої відсутності президента США Джо Байдена на саміті, Зеленський відзначив: «Я вважаю, що це не дуже сильне рішення».

«Я би дуже хотів, щоб президент Байден був особисто присутній (на Саміті миру) і знаю, що Америка підтримує саміт, але ми з вами не знаємо, на якому рівні», - сказав Зеленський.

Він зазначив, що Сполучені Штати дуже сильно допомагають, але зараз усе просто: «буде Саміт миру, який влаштовує увесь світ, а потім буде щось, що спробує зробити Росія».

«Вважаю, що президент Байден потрібен Саміту миру, потрібен іншим лідерам, які дивляться на реакцію США. Його відсутності буде аплодувати тільки Путін. Причому стоячи», - заявив Зеленський.

Також він додав, що Київ чекає відповіді від Китаю та Бразилії щодо участі у саміті.

Президент заявив, що дипломатичний тиск демократичного світу на Росію сьогодні дуже важливий, бо нині «Росія не сама».

«Іде відкрите постачання зброї від Ірану і не тільки дронів, а й ракет, триває постачання артилерійських снарядів та ракет з північної Кореї тощо. Є й такі речі, про які ми сьогодні публічно не говоримо, але бачимо це постачання. Не говоримо про нього, поки не матимемо стовідсоткових доказів постачання від тієї чи іншої держави російському злу», - розповів Володимир Зеленський.

Читайте також: Вже 90 країн підтвердили участь у Саміті миру - Зеленський

Як повідомляв Укрінформ, Глобальний саміт миру відбудеться 15-16 червня у Швейцарії. Очікується, що участь у ньому візьмуть глави держав та урядів з усіх континентів. Країни-учасниці вироблять спільну переговорну позицію і передадуть її Росії.

Українська формула миру – дипломатичний механізм, який пропонує наша держава для досягнення справедливого закінчення розв’язаної Росією війни.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-