Можливість України вражати агресора на його території відповідає міжнародному праву - речник ЄС

Можливість України вражати агресора на його території відповідає міжнародному праву - речник ЄС

Укрінформ
Євросоюз не коментує рішення або заяви НАТО, і водночас поділяє переконання, що Україна, як жертва російської агресії, має законне право на самооборону, у тому числі на ураження військових об’єктів на території країни-агресора.

Про це сьогодні у Брюсселі під час брифінгу для преси заявив речник ЄС Пітер Стано, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Не наша справа коментувати те, що робить НАТО, заяви генерального секретаря НАТО або його країн-членів. Ми мали подібну дискусію між міністрами оборони ЄС на початку цього тижня. Високий представник був дуже чітким, що це рішення (про дозвіл на застосування Україною зброї по військових об’єктах в Росії – ред.) мають приймати країни-члени», - сказав речник.

Він зауважив, що початковим пунктом у сталій позиції Європейського Союзу з цього питання є те, що Україна захищає себе від агресії. Україна має право на самозахист, відповідно до міжнародного права, і за цим міжнародним правом така самооборона може передбачати удари по агресору на його території, коли йдеться про військові цілі.

Читайте також: Німеччина дозволила Україні використовувати надану зброю по цілях у РФ

Стано наголосив, що зазвичай Європейський Союз прагне до відпрацювання спільної позиції із найважливіших політичних питань. У той же час, рішення щодо дозволу Україні використовувати поставлену західну зброю для ураження військових цілей в Росії належить саме кранам-членам ЄС, які, кожна індивідуально, надають Україні таку зброю для реалізації її права на самооборону.

Читайте також: Для самооборони немає географічних кордонів - МЗС Нідерландів

Як вже повідомляв Укрінформ, сьогодні перед початком неформальної зустрічі міністрів закордонних справ країн НАТО в Празі генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг зауважив, що Росія продовжує проводити ескалацію війни та завдає ударів по Україні через кордон із власної території. Міжнародне право надає Україні право на самооборону, у тому числі – уражати військові цілі на території країни-агресора.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-