Стефанішина анонсувала позитивну оцінку Україні за  «вступний» критерій щодо прав нацменшин

Стефанішина анонсувала позитивну оцінку Україні за «вступний» критерій щодо прав нацменшин

Укрінформ
Віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина анонсувала “достатньо позитивну” оцінку Єврокомісії щодо виконання Україною необхідних для початку перемовин про вступ до ЄС політичних критеріїв, зокрема у сфері прав нацменшин.

Про це віцепрем’єрка заявила під час виступу на відкритті Форуму національних меншин (спільнот) України «Європейська перспектива, діалог, захист прав», повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Сьогоднішня дискусія відбувається в день, коли Європейська комісія представить звіт про виконання Україною політичних критеріїв, необхідних для початку переговорів про членство. Я із приємністю хочу відзначити, що це будуть достатньо позитивні оцінки як з точки зору реалізації рекомендацій Венеційської комісії, але так само із точки зору імплементації політики у сфері національних меншин», - підкреслила Стефанішина.

Вона зазначила, що в Україні проживають більш як 130 націй і національностей. Віцепрем’єрка також відзначила, що політика у цій сфері не спрямована на те, щоб "зарегулювати" відносини, які стосуються реалізації прав громадян.

«Я хочу окремо звернути увагу, що діюче законодавство дійсно містить деякі обмеження, які стосуються безпекових особливостей у нашій державі, боротьби з русифікацією або впливом російських спецслужб на реалізацію деяких державних політик. Але ці обмеження жодним чином не стосуються прав громадян, які належать до тих чи інших меншин, навіть якщо вони є представниками меншини тієї країни, яка сьогодні здійснює агресію проти нашої держави», - наголосила віцепрем’єрка.

Читайте також: Глава МЗС Румунії позитивно оцінює імплементацію змін до законів про права нацменшин в Україні

За її словами, для української сторони це була ключова позиція, і вона сьогодні сприйнята «як абсолютно обґрунтована».

Як повідомляв Укрінформ, заступник голови Представництва ЄС в Україні Ремі Дюфло у виступі на XVI Київському безпековому форумі заявив, що Україна має відповідати демократичним критеріям вступу до Європейського Союзу незалежно від того, що країна перебуває у війні, бо оцінку прогресу не можна змінити залежно від обставин.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-