Законодавство України про нацменшини відповідає міжнародним стандартам - Шмигаль

Законодавство України про нацменшини відповідає міжнародним стандартам - Шмигаль

Укрінформ
Україна після отримання статусу кандидата на членство в ЄС оновила законодавчу базу щодо національних меншин, і зараз вона відповідає міжнародним стандартам у галузі прав людини.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це заявив Прем'єр-міністр Денис Шмигаль у відеозверненні до учасників заходу "Форум національних меншин (спільнот) України: європейська перспектива, діалог, захист прав" у Києві.

"З перших років після відновлення незалежності Україна дбала про інтереси усіх етнічних спільнот, які тут проживають. Після того, як ми отримали статус кандидата на членство в ЄС, ця робота посилилась і вийшла на новий рівень. У тісній співпраці з європейськими партнерами Україна якісно оновила законодавчу базу щодо національних меншин. Зараз вона відповідає міжнародним стандартам з прав людини", - зазначив Шмигаль.

Він уточнив, що за останній рік Верховна Рада ухвалила три закони в галузі політики щодо національних меншин, а також схвалила 10 підзаконних актів, які імплементують ці закони. Він також поінформував, що нещодавно була створена Рада громадських об'єднань національних спільнот України, що стала "голосом" 18 національних меншин, які проживають в країні.

Прем'єр-міністр також нагадав, що в Україні затвердили державну цільову національно-культурну програму "Єдність у різноманітті", яка діятиме до 2034 року. За його словами, вона покликана зміцнити соціальну стійкість, згуртованість та загальнонаціональну єдність українського суспільства.

Зі свого боку голова Державної служби з етнополітики та свободи совісті Віктор Єленський підкреслив, що становище меншин у країні - це тест не тільки на демократичність, а й також на належність країни до цивілізованого світу.

"Піднесення національної самосвідомості українського народу, етнічних українців призвело до піднесення самосвідомості народів, які пов'язали свою долю з Україною. Велике гасло, яке на початку української незалежності проголосив Народний рух України про те, що євреям в Україні має бути краще, ніж в Ізраїлі, а румунам - ніж в Румунії, стало провідним гаслом для подальшої політики у сфері національних меншин. Я радію, що ми зараз знаходимося на етапі піднесення політики в галузі національних меншин, і це піднесення є висхідним і, я в цьому впевнений, незворотним", - сказав він.

Читайте також: Стефанішина анонсувала позитивну оцінку Україні за «вступний» критерій щодо прав нацменшин

Як повідомлялося, Форум національних меншин (спільнот) України присвячений стану реалізації реформи з удосконалення українського законодавства у сфері етнополітики, а також забезпеченню прав національних меншин (спільнот) України в умовах тривалої війни.

У межах заходу віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина анонсувала “достатньо позитивну” оцінку Єврокомісії щодо виконання Україною необхідних для початку перемовин про вступ до ЄС політичних критеріїв, зокрема у сфері прав нацменшин.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-