Зеленський: Ми підписали найміцнішу угоду зі США від початку нашої незалежності

Зеленський: Ми підписали найміцнішу угоду зі США від початку нашої незалежності

Укрінформ
Президент України Володиимр Зеленський назвав історичною підписану на полях саміту G7 безпекову угоду між Україною та США.

Про це він заявив під час спільної із президентом США Джо Байденом пресконференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні справді історичний день. Ми підписали найміцнішу угоду між Україною і Сполученими Штатами від початку нашої незалежності. Це угода про безпеку і відтак – про захист людського життя. Ця угода про співпрацю, а отже про те, як наші держави стануть міцнішими. Це угода про кроки, щоб гарантувати сталий мир, і тому вона приносить користь усім у світі. Тому що російська війна проти України – це справді глобальна загроза», – підкреслив Зеленський.

Звертаючись до журналістів, він перелічив переваги цього документа

Перше, за словами Зеленського, угода містить дуже детальну зобов’язальну частину, «що означає упевненість в американській підтримці для української незалежності».

«По-друге, безпекові зобов’язання Сполучених Штатів спираються, серед іншого, на сталість безпекової та оборонної підтримки не лише на час цієї війни, а й на період миру, що настане після війни. І ми, безперечно, забезпечимо мир», – відзначив Глава Української держави.

Читайте також: Зеленський на зустрічі із Сунаком: Зробимо все, щоб покласти край війні

По-третє, за словами Президента, угода чітко постулює, що американська підтримка українських зусиль спрямована на перемогу України у війні.

«Четверте. Угода має також гарні положення щодо нашої оборони, дуже конкретно по системах Patriot, дуже конкретні по постачанню бойових ескадрилей Україні. Я не помилився, саме ескадрилей, у множині, які не обмежуються F-16. Ми працювали довгий час задля цього», – розповів Зеленський, не деталізуючи, про які самі літаки йдеться.

Натомість він відзначив, що угода «дуже конкретна щодо поставок озброєння спільного виробництва та посилення оборонної промисловості наших держав». Документ також окреслює, що є необхідним у вимірі розвідувальної інформації.

«П’яте, угода також стосується питання справедливої відповідальності Росії за цю війну та її намагань знищити українців. Америка підтримує як справедливу компенсацію за збитки, завдані російськими ударами, так і напрацювання шляхів забезпечення використання заморожених російських активів на захист та відбудову України. Угода також включає санкції та експортний контроль, який змусить росіян відчути біль за те, що вони роблять проти свободи людей», – запевнив Зеленський.

Читайте також: Зеленський на саміті G7: Україні потрібні додаткові Patriot, перехід на F-16 та план відновлення

Окремо він відзначив, що «філософія нашої безпекової угоди є насправді філософією Альянсу і ось чому питання НАТО зазначається у тексті угоди».

«Вона постулює, що Америка підтримує українське майбутнє членство у НАТО та визнає, що наша без пекова угода є мостом до членства в Альянсі», – наголосив Президент України.

Як повідомлялося, 13 червня на полях саміту «Групи семи» в Італії Президент України Володимир Зеленський і президент США Джозеф Байден підписали безпекову угоду. Також безпекову угоду було укладено з Японією, її підписав прем’єр-міінстр цієї країни Фуміо Кішіда.

Фото: Офіс Президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-