Вступ до Євросоюзу: Рада ЄС погодила початок переговорів з Україною і Молдовою

Вступ до Євросоюзу: Рада ЄС погодила початок переговорів з Україною і Молдовою

Укрінформ
Рада ЄС сьогодні офіційно погодила затверджений раніше на рівні послів мандат на переговори з Україною і Молдовою про входження до ЄС, що відкриває шлях до проведення першої міжурядової конференції вже наступного вівторка.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у повідомленні на сторінці Бельгійського головування в ЄС.

«Рада ЄС ухвалила загальну позицію ЄС, включаючи рамкові умови для переговорів, для проведення переговорів про входження з Україною і Молдовою. Це відкриває шлях для початку переговорів у вівторок, 25 червня, в Люксембурзі. 15.30 – міжурядова конференція з Україною. 18.00 – міжурядова конференція з Молдовою», - йдеться у повідомленні.

***

Президент Володимир Зеленський подякував Раді Євросоюзу та Бельгійському головуванню у ЄС за схвалення переговорної рамки, необхідної для початку перемовин про вступ України до Європейського Союзу.

Читайте також: Польща попередила про «складні переговори» щодо вступу України до ЄС

«Сьогодні 27 країн – членів ЄС схвалили переговорну рамку, необхідну для початку перемовин про вступ України до ЄС. Я вдячний Раді Євросоюзу та Бельгійському головуванню у ЄС за їхню тверду політичну волю. Ми з нетерпінням чекаємо наступного тижня, 25 червня, коли Україна та ЄС проведуть свою першу міжурядову конференцію, яка фактично покладе початок процесу переговорів», - зазначив Зеленський у соцмережі Х.

Він додав, що переговорна рамка також була схвалена для Молдови.

«Ми вітаємо наших молдовських друзів із цим важливим кроком на шляху до нашого спільного європейського майбутнього. Ми зробимо ЄС сильнішим разом», - акцентував Президент України.

Він також висловив вдячність кожному у команді, хто наполегливо працював, щоб зробити цей історичний крок реальністю.

«Мільйони українців і справді покоління нашого народу реалізують свою європейську мрію. Україна повертається до Європи, частиною якої вона була протягом століть, як повноправний член європейської спільноти», - заявив Зеленський.

***

Як зазначив під час засідання уряду Прем'єр-міністр Денис Шмигаль, міжурядова конференція Україна–ЄС знаменує формальний початок переговорів про вступ нашої країни до Євросоюзу. «Далі почнемо детальні технічні переговори за десятками різних глав майбутньої угоди. Одночасно продовжуємо нашу інтеграцію до Євросоюзу за всіма напрямками», – сказав він.

***

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба привітав схвалення всіма державами-членами ЄС переговорних рамок про вступ України до Європейського Союзу.

 «Це великий день для України, Молдови та ЄС. Всі 27 країн-членів ЄС схвалили рамки переговорів, а практичні перемовини про вступ до ЄС розпочнуться наступного тижня», – зазначив він у соцмережі X.

Кулеба відзначив, що шлях України до сьогодні не був легким, він включав революцію та війну, але завдяки хоробрості українського народу Україна не дозволила збити себе з історичного шляху.

«Україна також встановила рекорд, пройшовши шлях від заявки на членство в ЄС до початку переговорів трохи більше ніж за два роки - швидше, ніж будь-яка інша країна-кандидат в історії», – зауважив міністр.

Очільник МЗС підкреслив, що Україна старанно виконувала всі вимоги та впроваджувала критичні реформи задля наближення цього історичного дня і досягла цього навіть в умовах повномасштабної війни за своє виживання.

Як повідомлялося, 14 грудня 2023 року Європейська рада ухвалила рішення розпочати переговори про членство з Україною, Молдовою, Боснією і Герцеговиною, а також надала статус країни-кандидата для Грузії.

Читайте також: США та союзники обговорюють, що запропонувати Україні на саміті НАТО - CNN

Постійні представники країн ЄС минулої п’ятниці, 14 червня, принципово погодили рамки переговорів щодо приєднання України й Молдови до ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-