Столтенберг очікує, що лідери погодять командування для України на саміті у Вашингтоні

Столтенберг очікує, що лідери погодять командування для України на саміті у Вашингтоні

Укрінформ
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг очікує, що лідери країн-членів НАТО дійдуть згоди щодо створення нового командування Альянсу у Вісбадені для координації тренування та надання безпекової допомоги Україні.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це Столтенберг заявив час спільної пресконференції з прем'єр-міністром Естонії у четвер у штаб-квартирі НАТО у Брюсселі.

"Сьогодні під час нашої зустрічі ми обговорили останні приготування до саміту НАТО у Вашингтоні, який відбудеться всього за два тижні. Головним питанням там буде наша підтримка України. Президент Путін вважає, що він може нас перечекати. Важливо, щоб ми продемонстрували, що це – не так, що ми готові підтримувати Україну в довгостроковій перспективі", - сказав він.

Столтенберг висловив сподівання, що на саміті у Вашингтоні лідери дійдуть згоди щодо нового командування НАТО у Вісбадені для координації підтримки України.

"Я очікую, що лідери НАТО погодяться з тим, що НАТО очолить координацію допомоги в галузі безпеки і тренувань для України з новим командуванням НАТО у Вісбадені, яке координуватиме тренування і надання допомоги в галузі безпеки для України. Як і те, що лідери країн Альянсу погодять довгострокові зобов'язання щодо підтримки України", - заявив Столтенберг.

На його думку, це забезпечить Україні більшу передбачуваність у довгостроковій перспективі.

"Я також очікую, що лідери надішлють чіткий сигнал щодо шляху України до членства в НАТО", - заявив генсек НАТО.

За словами Столтенберга, всі ці питання наразі "не на 100% узгоджено", але принаймні вони "дуже близькі до узгодження ще до того, як ми прибудемо до Вашингтона".

Читайте також: Столтенберг і Макрон сподіваються міцно закріпити Україну в євроатлантичній родині

Як повідомляв Укрінформ, 14 червня міністри оборони країн НАТО погодили довгостроковий план допомоги Україні та тренування українських військових, але водночас поки не дійшли згоди щодо регулярних фінансових внесків.

За словами генсека НАТО, міністри принципово погодили цей план безпекової допомоги та тренування для України, що дасть змогу лідерам країн НАТО остаточно започаткувати його на липневому саміті у Вашингтоні та поставити подальшу підтримку України на міцнішу основу на наступні роки.

Згідно з оприлюдненою генсеком інформацією, нова структура, яка забезпечуватиме виконання такого плану, складатиметься з командування НАТО, що буде розміщено на американській базі у німецькому Вісбадені, та матиме логістичні центри у східній частині Альянсу. Тризірковий генерал, який очолюватиме це командування, підпорядковуватиметься безпосередньо головнокомандувачу ОЗС НАТО в Європі. До діяльності командування буде залучений персонал кількістю близько 700 осіб як на території країн-союзниць, так і в країнах-партнерах.

На виконання цього плану Альянс проводитиме тренування для українських сил у навчальних центрах в країнах НАТО, надаватиме Україні довгострокову підтримку у плануванні, координації залучення дотацій, організовуватиме постачання та ремонт обладнання та надаватиме підтримку у довгостроковому розвитку Збройних сил України.

Фото: НАТО

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-