Україна розраховує відкрити перші переговорні розділи з ЄС на початку 2025 року - Стефанішина

Україна розраховує відкрити перші переговорні розділи з ЄС на початку 2025 року - Стефанішина

Фото
Укрінформ
Україна рухається до відкриття перших переговорних розділів з Європейським Союзом на початку 2025 року, зараз Брюссель чекає на дві дорожні карти від Києва.

Про це заявила журналістам віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина, передає кореспондент Укрінформу.

Віцепремʼєр-міністр нагадала, що Київ уже пройшов кілька раундів загальних оцінок із Брюсселем і розпочав фактичний переговорний процес із блоку державних закупівель.

«(Переговорний процес) зможе продовжитись, коли Україна надасть дорожні карти по реформі державного управління і реформі у сферах верховенства права. Без цих основоположних, стратегічних документів ми не можемо розпочати процес, тому всю увагу зосереджуємо саме на цих напрямках», – пояснила урядовець.

Публічна дискусія “Процес вступу Украіни до ЄС: як рухатися ефективно та швидко” / Фото: Тарасов Володимир. Укрінформ

Вона підкреслила, що Україна "йде до відкриття перших переговорних кластерів на початку 2025 року".

Читайте також: Україна у переговорах з ЄС зосередиться на тому, що необхідно в умовах війни - Стефанішина

Стефанішина також нагадала про заяви очільника Європейської Ради про те, що до 2030 року "вісім країн приєднаються до ЄС". "Для України цей шлях однозначно буде набагато коротшим, тому що Україна вже десять років є зоною вільної торгівлі, ми вже інтегровані фактично в усі ринки ЄС", – сказала Стефанішина.

За її словами, багато залежить від того, наскільки швидко Україна зможе інтегрувати у свою правову систему правила, які дозволяють бути в ринку ЄС.

Стефанішина висловила впевненість, що кілька років потрібно Україні для того, щоб "виконати свою роботи і говорити про членство".

Як зазначив під час дискусії заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква, державні органи влади прагнуть у 2025 році відкрити перший кластер у переговорах про вступ до Євросоюзу.

«Що стосується наступних кроків протягом п'ятирічного періоду? Для нас найважливіше завдання – це завершити більшу частину скринінгу, принаймні п'ять розділів, а також відкрити перший кластер якомога швидше. Можливо, під час польського головування (у Раді ЄС у 2025 році - ред. )», - сказав він.

Жовква також висловив думку, що підхід доєднання України до Європейського Союзу може відрізнятися від цього процесу в інших державах, зокрема тому, що в України процес євроінтеграції проходить у час повномасштабного вторгнення. За його словами, наразі Європейською комісією і країнами-учасницями ЄС обговорюється ідея, щоб після відкриття першого кластеру Україна не очікувала на закриття всіх його розділів, а також була можливість паралельно відкрити інші кластери.

Читайте також: Україна рухається до членства в ЄС зі швидкістю світла - Боррель

Заступник керівника ОП запевнив, що державні органи влади виковуватимуть домашні завдання та впроваджуватимуть реформи, щоб прискорити процес вступу України до ЄС.

Як повідомлялося, в Україну вперше прибула Консультативна група високого рівня з питань вступу України до ЄС. Візит вона розпочала з переговорів з Ольгою Стефанішиною про пріоритети та календар переговорного процесу, а також можливості взаємодії на шляху до членства.

9 липня в Брюсселі розпочалась перша двостороння зустріч Україна-ЄС щодо оцінки адаптації українського законодавства до права Європейського Союзу.

Читайте також: Україна та Молдова скоординували дії у переговорному процесі про вступ до ЄС

Під час офіційного скринінгу Європейська комісія спільно з країною-кандидатом на членство в ЄС аналізують відповідність національного законодавства країни-кандидата відповідному acquis ЄС (праву ЄС). Скринінг відбувається за 33 переговорними розділами, які згруповані за 6 кластерами (тематичними блоками).

За результатами скринінгу Єврокомісія підготує звіт щодо відповідності законодавства України праву ЄС по кожному переговорному кластеру. З цього документа буде остаточно зрозуміло рівень відповідності і подальший обсяг роботи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-