Шмигаль закликав прем’єра Словаччини відмовитися від російської нафти та не вдаватися до шантажу

Шмигаль закликав прем’єра Словаччини відмовитися від російської нафти та не вдаватися до шантажу

Укрінформ
Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час перемовин із премʼєр-міністром Словаччини Робертом Фіцо закликав його відмовитися від використання російської нафти.

Про це Шмигаль повідомив у Телеграмі, передає Укрінформ.

«Протягом останніх тижнів мав низку розмов з премʼєр-міністром Словаччини Робертом Фіцо. Всі вони були в дусі нашої спільної політики нового прагматизму й усі — про енергетичну безпеку наших країн. Що важливо розуміти. Перше. Україна наполягала і продовжує наполягати на необхідності максимальної відмови від російської нафти», - наголосив Шмигаль.

Він підкреслив, що «Росія та енергетична безпека - не сумісні речі».

«ЄС дозволив Словаччині та ще низці країн використовувати російську нафту за умови, що країни будуть активно розбудовувати альтернативні канали постачання. Більшість — розбудовує», - нагадав український прем’єр.

Він також зазначив, що Україна залишається надійним транзитером для всіх країн, які цінують свободу та верховенство права.

«Ми беззаперечно виконуємо Угоду про асоціацію з ЄС. Так буде і надалі», - запевнив Шмигаль.

Він додав, що санкції, запроваджені РНБО України, не становлять загрози для енергетичної безпеки Словаччини та Європи загалом, саме тому їх скасування не є предметом обговорення.

Окремо глава українського уряду підкреслив, що «Словаччина - наш надійний партнер, від якого ми не очікуємо шантажу або погроз».

Читайте також: Україна відкрита до консультацій щодо транзиту нафти «Лукойлу» - МЗС

«Бо погрожувати Україні, яка захищається від агресора, заради того, щоб держава-терорист продовжувала заробляти свої криваві надприбутки, — це сумнівний шлях», - зауважив Шмигаль.

За його словами, прем’єри двох країн домовилися про чергову міжурядову зустріч у жовтні, де продовжать «конструктивний, прагматичний діалог».

Шмигаль висловив впевненість, що будуть знайдені взаємовигідні рішення для України, для Словаччини, для Європи.

Читайте також: Сійярто звинуватив ЄС в зупинці постачання російської нафти через Україну

Як повідомлялося, 18 липня Словаччина та Угорщина заявили, що припинили отримувати нафту від свого ключового постачальника «Лукойл« після того, як Україна запровадила заборону на транзит ресурсів підсанкційної російської енергетичної компанії через свою територію.

Прем'єр Словаччини Фіцо 29 липня пригрозив перекрити постачання дизельного пального в Україну, якщо Київ не відновить транзит нафти від російського «Лукойлу».

Фото: КМУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-