ЄС підтримує ініціативу створення посад заступників голів із євроінтеграції на місцях - посол

ЄС підтримує ініціативу створення посад заступників голів із євроінтеграції на місцях - посол

Укрінформ
Європейський Союз підтримує ініціативу створити на рівні обласних і військових адміністрації посаду заступника голови з питань євроінтеграції, адже регіональна політика є однією з визначальних рис політики ЄС в цілому.

Про це в інтерв’ю Укрінформу заявила посол Євросоюзу в Україні Катаріна Матернова.

“Аби стати частиною ЄС, країні потрібні зусилля усього суспільства, і в цьому сенсі людям дуже важливо зрозуміти, як функціонує ЄС на всіх рівнях органів влади. І як тільки ви станете членом ЄС, регіональні та місцеві органи влади стануть важливою ланкою у відносинах з іншими країнами ЄС”, - зазначила Матернова.

Зауваживши, що регіональна та муніципальна політика є однією з потужних особливостей політики ЄС, посол заявила, що заступники голів із євроінтеграції на місцях, хоча і не відіграють роль у фактичних переговорах про вступ, зможуть стати “партнерами, які здатні вивести питання ЄС на регіональний та місцевий рівні” та навчитися використовувати кошти на місцях.

“Тож ми вітаємо таку ініціативу, але вона не є обов’язковою для нас, оскільки кожна окрема країна сама організовує власні внутрішні процеси”, - заявила Матернова.

Вона додала, що ЄС підтримуватиме ініціативу через навчання та контакти на відповідних рівнях.

Як повідомлялося, офіційні переговори про вступ України до Євросоюзу розпочалися 25 червня 2024 року. Це передостання і найскладніша стадія євроінтеграції.

20 серпня Кабінет міністрів запровадив посади заступників голів обласних і військових адміністрацій, міст Києва і Севастополя з питань європейської інтеграції та очікує від місцевої влади кандидатури від місцевої влади.

Читайте також: Уряд створив 36 робочих груп для переговорів про вступ України до ЄС

Віцепремʼєрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина пояснила, що ці заступники голів займатимуться питанням євроінтеграції і міжнародної технічної допомоги в рамках внутрішньої політики, а не дипломатичної роботи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-