Матернова: Не має бути й тіні сумнівів в антикорупційних установах України

Матернова: Не має бути й тіні сумнівів в антикорупційних установах України

Ексклюзив
Укрінформ
Боротьба з корупцією є важливим елементом євроінтеграції, тому антикорупційні органи мають дотримуватися принципів доброчесності.

Про це в інтерв’ю Укрінформу заявила посол Європейського Союзу в Україні Катаріна Матернова.

"Ефективна боротьба з корупцією є важливою частиною європейської інтеграції, і не має існувати й тіні сумнівів в (антикорупційних – ред.) установах, оскільки вони є надто важливими цеглинками антикорупційної діяльності", - вважає Матернова.

Посол повідомила, що під час зустрічей з керівництвом антикорупційних органів постійно нагадує про необхідність дотримуватися принципів доброчесності і підкреслює важливість їхньої впевненості, що «вони можуть виконувати свої завдання».

У відповідь на запитання про те, чи ЄС сприймає останні гучні затримання та вручення підозр окремим високопосадовцям в Україні як ілюстрацію корумпованості України чи дії, спрямовані на очищення, посол заявила, що схиляється до другого варіанту.

"Я не кажу, що в Україні немає корупції, але за останні 10 років Україна доклала величезних зусиль для її викорінення, звужуючи простір для корупції шляхом розбудови інституцій, прийняття низки законів, зобов’язання чиновників подавати дуже докладні декларації про доходи", - нагадала посол.

У цьому контексті вона згадала, що за останні 10 років Україна стрибнула на 40 позицій в індексі сприйняття корупції, який щорічно складається організацією Transparency International.

"Тож відбувся дуже, дуже відчутний і значний прогрес", - сказала Матернова.

Як повідомляв Укрінформ, 14 серпня 2024 року за погодженням прокурора САП детективи НАБУ оголосили підозру голові Антимонопольного комітету Павлу Кириленку у незаконному збагаченні на 56,2 млн грн та декларуванні недостовірної інформації.

Читайте також: ЄС підтримує ініціативу створення посад заступників голів із євроінтеграції на місцях - посол

Досудовим розслідуванням установлено, що у 2020–2023 роках посадовець, обіймаючи посаду керівника обласної державної адміністрації, набув 21 об’єкт нерухомого майна та люксовий автомобіль шляхом реєстрації права власності на родичів своєї дружини.

12 серпня Служба безпеки України повідомила, що спільно із Національним агентством боротьби з корупцією затримала заступника міністра енергетики України за підозрою в отриманні хабаря в розмірі пів мільйона доларів.

За цю суму чиновник, користуючись своїми повноваженнями, пообіцяв керівникам держпідприємств Львівсько-Волинського вугільного басейну безперешкодно передати у користування гірничо-видобувне обладнання із шахт прифронтового району Донеччини.

Як стало відомо згодом, йшлося про Олександра Хейла.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-