Членство в ЄС: Стефанішина каже, що у 2025 почнуть переговори по кластеру «фундаментальні правила»

Членство в ЄС: Стефанішина каже, що у 2025 почнуть переговори по кластеру «фундаментальні правила»

Укрінформ
Уряд працює над тим, щоб на початок 2025 року Україна і ЄС відкрили всі переговорні розділи і визначили обсяг зобов'язань, виконання яких створить передумови для ухвалення політичних рішень щодо членства.

Про це заявила віцепрем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина в інтерв'ю РБК-Україна, передає Укрінформ.

Віцепрем’єрка нагадала, що Україна і ЄС повністю відкрили весь перемовний процес 25 червня, а вже з 8 липня у нас почалися двосторонні зустрічі по скрінінгу законодавства.

«Усі двосторонні переговори по всіх напрямках вкладені в певний календар 24-25 року. Переговори відкриваються кластерами, це означає по 6-7 розділів, відповідно до напрямку. У 2025 році ми точно почнемо переговори по кластеру "фундаментальні правила". Це блок, без якого неможливо говорити про будь-які політичні рішення», - сказала Стефанішина.

Вона додала, що нам треба бути готовими юридично стати частиною єдиного ринку і відповідати політичним критеріям верховенства права.

«Це робота, яка триває зараз, і 2025 рік може бути відзначений тим, що ми перейдемо до етапу вже фіналізації переговорних позицій по всіх розділах», - спрогнозувала урядовиця.

Водночас Стефанішина зауважила, що членство України в ЄС і в НАТО залежить від завершення війни, від нашої перемоги.

«Але моя конкретна задача – створити умови, які дозволять ухвалити політичне рішення в будь-який момент. Це стосується і переговорів… І моє завдання, щоб на початок 25-го року ми створили передумови для ухвалення політичних рішень, пов'язаних з членством. Це відкриття всіх переговорних розділів, це визначення обсягу зобов'язань, розуміння, що ми вже в процесі, ось наше домашнє завдання. І так само, що стосується НАТО, це запрошення України в НАТО. Це два інструменти, які дозволяють ухвалити рішення в будь-який момент», - зазначила віцепрем’єрка.

Читайте також: 67% українців вважають неприйнятною вимогу Росії відмовитись від членства в НАТО

Як повідомляв Укрінформ, Прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час панельної дискусії в межах форуму «Україна 2024. Незалежність» заявив, що Україна має бути технічно готова до вступу в ЄС і НАТО відразу після перемоги.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-