Кремль погрожує світу ядерною катастрофою без прямих атак на АЕС - Україна в ОБСЄ

Кремль погрожує світу ядерною катастрофою без прямих атак на АЕС - Україна в ОБСЄ

Укрінформ
Російські ракетні удари по електропідстанціях, важливих для роботи українських АЕС, є наслідком свідомого рішення Кремля погрожувати світу ядерною катастрофою без прямих атак на АЕС.

Як передає кореспондент Укрінформу, на цьому наголосила тимчасова виконувачка обовʼязків постійного представника України при міжнародних організаціях у Відні Вікторія Кувшинникова під час чергового засідання Постійної ради ОБСЄ.

"Ядерна безпека знову була серйозно скомпрометована Росією. Атака (повітряна атака Росії 26 серпня – ред.) спричинила перебої в енергопостачанні та призвела до тимчасової зупинки або відключення реакторних блоків на Рівненській та Південноукраїнській АЕС. Російські атаки становлять значний ризик для стабільної роботи ядерних об'єктів в Україні та безпеки мільйонів людей. Це – свідоме рішення Кремля погрожувати світу ядерною катастрофою без прямих атак на АЕС", - заявила вона.

За словами Кувшинникової, цим також пояснюється "новий сплеск російської дезінформаційної кампанії, спрямованої на звинувачення України у порушенні принципів ядерної безпеки".

Дипломатка нагадала, що 26 серпня Росія застосувала для ударів по Україні 109 безпілотників та 127 ракет, вперше також атакувавши українські енергетичні об'єкти касетними боєприпасами та влучивши в Київську гідроелектростанцію. 

Вона також поінформувала про останні атаки РФ на українські міста та спричинені ними жертви і руйнування. "Такі міста як Харків, Полтава та Львів стали останнім проявом жорстокості Росії та її марних спроб зламати волю України до опору… Росія вбиває цілі сім'ї у власних домівках", - зазначила Кувшинникова. 

Читайте також: Зеленський - про слова Лаврова щодо ядерної зброї: Росіяни завжди залякують

Як повідомляв Укрінформ, під час масованої атаки 26 серпня Росія вперше випустила десятки ракет із касетними боєприпасами по українських розподільчих електропідстанціях.

Повітряні удари РФ, спрямовані на енергетичну інфраструктуру України, спричинили значні коливання в енергопостачанні та призвели до тимчасової зупинки або відключення реакторних установок на Рівненській та Південноукраїнській АЕС. Це також вплинуло на ситуацію з енергопостачанням на Хмельницькій АЕС та Чорнобильській станції.

Група експертів МАГАТЕ незабаром відвідає з метою оцінки ситуації деякі з пошкоджених внаслідок російських обстрілів українські підстанції, які є важливими для ядерної безпеки.

Фото: crisisgroup.org

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-