Українська делегація розпочала участь у другій двосторонній сесії Україна-ЄС

Українська делегація розпочала участь у другій двосторонній сесії Україна-ЄС

Укрінформ
Делегація на чолі з віцепрем’єр-міністром з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України - міністром юстиції України Ольгою Стефанішиною розпочала участь в другій двосторонній сесії Україна-ЄС в межах скринінгу відповідності законодавства України праву ЄС.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Урядовий портал.

Зазначається, що зустріч у Брюсселі триватиме до 19 вересня та присвячена переговорному розділу 23 «Судова влада та основоположні права» (Кластер 1 «Основи процесу вступу до ЄС»). Порядком денним передбачаються доповіді за трьома блоками: «Судова влада», «Антикорупційна політика» та «Основоположні права».

«Ми розпочинаємо сьогоднішню зустріч впевненими, в повній готовності, маючи не тільки функціонуючі інституції, а й законодавчу базу, яка відповідає міжнародним стандартам і нормам у сфері верховенства права. Ми наближаємося до процесу вступу до ЄС на найскладнішому етапі нашої трансформації. Водночас маємо переконатися, що ухвалене законодавство виконується належним чином, що інституції функціонують і що вони ефективні. На цьому шляху є багато кроків, і ми їх робили і будемо робити разом з вами», – зазначила Стефанішина.

Вона підкреслила, що Україна має намір якнайшвидше представити дорожню карту у сфері верховенства права, що є наступним кроком після скринінгової зустрічі.

«Ми продовжуємо працювати з Європейською комісією для того, щоб впроваджувати реальні трансформації з урахуванням кращих європейських практик та відповідно до європейських цінностей. Таким чином, терміни будуть узгоджені на основі дорожньої карти реформ у сфері верховенства права, яку ми представимо. Ми зробимо все, щоб це сталося якомога швидше», – наголосила урядовиця.

Зі свого боку, представники Єврокомісії відзначили всеосяжну та детальну підготовчу роботу, яку провела українська сторона до двосторонньої зустрічі.

Головуючий від Єврокомісії на зустрічі Марк Джорна, керівник відділу в Генеральному директораті з питань юстиції та захисту прав споживачів (DG JUST), запевнив, що Єврокомісія надасть всю необхідну допомогу Україні.

Директорка по відносинах із Україною Генерального директорату Європейської комісії з питань політики сусідства та переговорів з розширення (DG NEAR) Анна Ярош-Фріз подякувала українській делегації за ґрунтовну роботу.

До складу української делегації увійшли, зокрема, заступник міністра юстиції України з питань європейської інтеграції Людмила Сугак, уповноважена у справах Європейського суду з прав людини Маргарита Сокоренко, голова НАЗК Віктор Павлущик, заступник міністра соціальної політики Ірина Постоловська, голова Державної служби з етнополітики та свободи совісті Віктор Єленський, представники судової влади (ВРП, ВККС), Верховного суду, Конституційного суду, Офісу генпрокурора, антикорупційних органів та інших. Загалом з українського боку участь у зустрічі у форматі онлайн та офлайн беруть близько 300 представників державних інституцій.

Читайте також: Потужність економіки України є не загрозою для ринку ЄС, а його глобальним активом - Стефанішина

Як повідомлялося, минулого тижня Урядовий офіс координації європейської та євроатлантичної інтеграції Секретаріату Кабінету міністрів України передав Єврокомісії звіт України в межах Пакета розширення ЄС 2024 року, до підготовки якого були залучені 140 держустанов.

Стефанішина наголошувала, що триденні переговори між Єврокомісією і Україною визначать динаміку переговорного процесу на період до кінця поточного року та протягом 2025 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-