Підтримка України для ЄС є не проявом альтруїзму, а питанням власного захисту - Мецола

Підтримка України для ЄС є не проявом альтруїзму, а питанням власного захисту - Мецола

Укрінформ
У протистоянні російській агресії Україна бореться не лише за власне виживання, але за цінності й ідеї, на яких оснований демократичний світ, тож для ЄС підтримка України не є проявом альтруїзму, це питання захисту власної свободи.

Про це в понеділок у Нью-Йорку під час виступу на щорічному форумі під егідою університету Concordia, що відбувся в межах заходів навколо Генасамблеї ООН, заявила президентка Європарламенту Роберта Мецола, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Більше двох з половиною років Україна потребує нашої уваги, зі зрозумілої причини. Ми розуміємо, що Україна бореться не лише за власне виживання, але за ті самі цінності й ідеї, які тримають нас разом (ЄС і США - ред.), як глобальні демократичні спільноти. Те, як ми будемо відповідати, - це лакмусовий тест нашого політичної покоління», - зазначила Мецола.

Вона підкреслила, що для неї та для Європейського парламенту відповідь на «український виклик» є дуже чіткою: Європа повинна і буде стояти поряд із Україною, так довго, як це буде необхідним.

«Це не той випадок, не прояв альтруїзму або гучних заяв. Ми стоїмо разом з Україною, тому що ми виступаємо за демократичний світовий порядок. Тому що ми розуміємо, - якщо б план Путіна захопити Київ виявився успішним, - він би не зупинився там. Його агресія була б продовжена, щоб зруйнувати цінності та системи, над будівництвом яких ми якими ми так довго і так напружено працювали. Ми знаємо, що ціна бездіяльності була б набагато вищою, Ми не маємо це прийняти, і не лише говорити про це, але й надати рішучу підтримку», - наголосила президентка Європарламенту.

Вона зауважила - на певний час Європа дозволила собі зануритися у хибне почуття безпеки, коли здавалося, що лінії кордонів на європейській мапі вже ніколи не перетинатимуть жодні армії. Але реальність виявилася іншою.

Роберта Мецола наголосила - наразі демократичному світу не можна відводити погляд від України, але водночас потрібно зробити все можливе, щоб досягти деескалації напруги на Близькому Сході, та розірвати коло насильства.

Читайте також: Пошук миру в Україні є можливим виключно за поваги до Хартії ООН – Боррель

«Ми завжди будемо просувати мир, і він має бути справедливим, - із гідністю і свободою. Ми можемо це зробити лише тоді, коли ми будемо робити це разом», - підсумувала президентка Європарламенту.

Як вже повідомлялося, Нью-Йорку розпочинає роботу чергова, 79 сесія Генеральної Асамблеї ООН. 22-23 вересня, перед початком дискусій високого рівня, проходить Саміт майбутнього, на якому країни світу погодили так званий Пакт майбутнього, який визначає головні напрямки реформування ООН та підвищення ефективності її роботи.

24-28 та 30 вересня відбудуться традиційні загальні дебати високого рівня. Тема цьогорічних дебатів - «Нікого не залишити осторонь: спільні дії в ім'я миру, сталого розвитку та людської гідності для нинішнього і майбутніх поколінь».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-