В оцінці прогресу України на шляху до ЄС значну увагу приділять громадам - посол ЄС в Україні

В оцінці прогресу України на шляху до ЄС значну увагу приділять громадам - посол ЄС в Україні

Фото
Укрінформ
Під час підготовки звіту щодо прогресу України на шляху до ЄС єврокомісари значну увагу приділятимуть розвитку місцевих громад.

Про це під час перебування у Чернівцях розповіла посол ЄС в Україні Катаріна Матернова, передає кореспондент Укрінформу.

"Я вже раніше казала, і знову повторюся, що децентралізація була тією реформою, яка призвела до найбільших зрушень, до найбільших трансформацій, які відбулися в Україні. У цьому контексті місцеві громади мають відігравати серйозну роль на шляху України до Європи. І ми оцінюємо цей прогрес. Чергова оцінка Європейським Союзом досягнень України на шляху до ЄС буде опублікована наступного тижня. 30 жовтня ми презентуємо цей звіт. На нашу думку, саме регіональний рівень має відігравати ключову роль щодо руху в ЄС і щодо можливості залучення інвестицій в частині реалізації євроінтеграційних реформ", - зазначила Матернова.

Вона зауважила, що значна частина європейської допомоги, зазвичай, зосереджена на центральному рівні, на великих інфраструктурних проєктах. Водночас із цим ведуться постійні обговорення щодо необхідності спрямувати потужні ресурси і на регіональний рівень.

"За ці два дні, які ми перебуваємо у Чернівецькій області, ми обговорюємо питання залучення інвестицій на регіональному рівні. Є проєкти, які мають спроможності подавати заявки, брати участь у конкурсах і реалізовувати відповідні заходи. Це проєкти, пов'язані з підтримкою розбудови місцевого малого бізнесу, реалізація інфраструктурних проєктів. До прикладу, той, який наразі реалізовують наші колеги з KfW за кошти ЄС щодо модернізації водогону у Чернівцях", - розповіла посол ЄС в Україні.

Вона закликала місцеві громади активно брати участь у програмах Європейського Союзу. Адже та фінансова допомога, яка надається, йде не з одного джерела, а з різних. Відтак з'являється більше можливостей для залучення необхідних інвестицій.

Читайте також: 88% українців на референдумі підтримали би вступ до ЄС, 86% - до НАТО

Матернова у Чернівцях також зустрічалася зі студентами в рамках комунікаційної кампанії "Разом навчаємося і зростаємо". Під час розмови із молоддю вона розповіла про вже надану підтримку ЄС українським освітянам та можливості для подальшої співпраці.

Як повідомлялося, Єврокомісія наприкінці жовтня дасть оцінку прогресу України на шляху до ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-