Перемога сирної галузі — українські сири отримали 13 нагород на World Cheese Awards
Організатори: Ardis Group, ProCheese.
Учасники: Оксана Чернова - суддя World Cheese Awards, сирна експертка ProCheese, Ardis Group; Ірина Висоцька - координаторка компонента «Молочний сектор» швейцарсько-української програми Quality Food Trade Program; Віталій Бігдай - директор програми розвитку МСП фонду WNISEF; Віта Олійник - заступниця голови господарства, ТМ Zinka, володарі пʼяти нагород, серед них - Gold; Соломія Братах - співзасновниця сироварні «Гарбузовий рай» - володаря нагороди Silver; Кристабель Кернс - операційна та маркетинг директорка Guild of Fine Food, World Cheese Awards (онлайн); Наталія Кагадій - директорка департаменту ProCheese, Ardis Group, модераторка.
Питання до обговорення:
- багаторічна підготовка до World Cheese Awards - чому Україні складно брати участь у міжнародних конкурсах;
- виклики та інсайти участі України на World Cheese Awards;
- підтримка державних органів та міжнародних інституцій для української сирної галузі — чому це важливо;
- перспективи розвитку сирної галузі України - круглий стіл з виробниками.
Коротко. Учасники заходу розкажуть про підготовку та участь у конкурсі World Cheese Awards 2023, а також обговорять плани та перспективи на наступний рік щодо майбутніх проєктів підтримки галузі.
Довідково. Вже вдруге українські сири отримують нагороди на World Cheese Awards 2023. Це надважлива подія для галузі, адже вона відкриває нові шляхи для експорту українських сирів, а також допомагає виробникам розвивати та вдосконалювати свій продукт.
Формат заходу — офлайн (Зала 2) + онлайн-включення.
Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).
Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.
Акредитація представників ЗМІ: a.rubtsova@procheese.ua
Акредитація триватиме до 20:00, 09 листопада. Для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.
Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV.
Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.
Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.
Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.
Підсумкові матеріали:
Українські сировари отримали 13 нагород на World Cheese Awards
Українські майстри сироваріння отримали 13 нагород на міжнародному конкурсі сирів World Cheese Awards.
Про це повідомили в Укрінформі учасники пресконференції "Чергова перемога сирної галузі — українські сири отримали нагороди на World Cheese Awards".
«Більше п'яти років ми займаємося відбудовою партнерських відносин у світовій молочній екосистемі, щоб мати змогу гідно презентувати українські сири на світовій арені», - зазначила директорка департаменту ProCheese, Ardis Group Наталія Кагадій.
Вона підкреслила, що місія компанії - презентувати всьому світу сири українських виробників, розповісти про українські підприємства та їхні можливості.
Своєю чергою, операційна та маркетинг-директорка Guild of Fine Food, World Cheese Awards Кристабель Кернс поінформувала, що на конкурсі було представлено 38 держав світу.
«Цим конкурсом ми даємо можливість, по-перше, познайомитися з чудовою колекцією сирів з усього світу, познайомитися з сирною культурою. І ми пишаємося тим, що змогли допомогти сироварам України бути представленими на конкурсі та підтримати їх у такі складні часи», - акцентувала Кернс.
Суддя World Cheese Awards, сирна експертка ProCheese, Ardis Group Оксана Чернова додала, що цьогоріч був наймасштабніший конкурс сирів за всі 35 років його проведення, адже було представлено 4502 сири у 50 різних категоріях.
«Цей конкурс дає можливість заявити про себе, про свою країну, бути причетним до світової сирної спільноти, виграти нагороду та мати можливості експорту в інші країни у майбутньому», - зауважила експертка.
Координаторка компонента «Молочний сектор» швейцарсько-української програми Quality Food Trade Program Ірина Висоцька зазначила, що українські сировари вдруге беруть участь у конкурсі World Cheese Awards, і вдруге отримують нагороди у різних категоріях.
Вона пояснила, що українська делегація на конкурсі ставила собі за мету досягти чіткої ідентифікації української сирної галузі.
«Цьогоріч на конкурсі було представлено 23 сири від України. За кожним кілограмом сиру стоїть велика праця українських сироварів. А кожен кілограм робиться щонайменше з 10 кілограмів українського молока надзвичайно високої якості», - акцентувала експертка.
Висоцька наголосила, що такі конкурси розвивають молочний сектор та формують запит на якість у світового споживача.
«Результати, яких українській делегації вдалося отримати цього року, а це 13 нагород на світовому конкурсі, є абсолютно вражаючими», - вважає директор програми розвитку МСП фонду WNISEF Віталій Бігдай.
На його думку, участь українців у конкурсі «може мати більше суспільне значення, ніж може здаватися на перший погляд, адже це стосується такої важливої проблеми, як сильна економіка та наявність робочих місць, гідна оплата праці, економічне відновлення, розвиток малих та середніх підприємств».
На пресконференції також була присутня співзасновниця сироварні «Гарбузовий рай» Соломія Братах, яка разом зі своїм чоловіком Ігорем має невеликий сімейний бізнес – сироварню.
Цьогоріч вони вперше брали участь у World Cheese Awards та отримали одразу дві срібні нагороди за свіжевитриманий сир «Говерла» і сир з білою пліснявою «Лісова пісня».
Підприємиця розповіла, що після перемоги на конкурсі виник дуже великий попит на продукцію їхньої сироварні «Гарбузовий рай» як в Україні, так і у світі.
Ще одна учасниця заходу, Віта Олійник, є заступницею голови господарства ТМ Zinka, яке вибороло на конкурсі пʼять нагород, серед яких золота і нагорода за кращий сир країни-представниці. Її отримав твердий сир з пожитником ТМ Zinka.
«Філософією нашого підприємства став розвиток козівництва в Україні, а також культура споживання продуктів з козиного молока <…> Головне, щоб найближчим часом закінчилась війна, і ми матимемо змогу поставляти наш сир за кордон, аби наші колеги та партнери знали про Україну більше», - резюмувала Олійник.
Як повідомляв Укрінформ, у листопаді 2022 року 13 українських сирів отримали нагороди на найбільшому в світі сирному конкурсі World Cheese Awards. Загалом було представлено 4434 сири з 42 країн світу.
Videо:
Відео:
Замовити фото натисніть тут - Фотобанк