У Нацраді закликають «узаконити» саморегуляцію медіа

У Нацраді закликають «узаконити» саморегуляцію медіа

Укрінформ
Саморегуляція медіа має бути згадана в законі «Про медіа», але без зайвих уточнень.

Таке переконання висловив перший заступник голови Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Валентин Коваль під час Донбас Медіа Форуму-2021, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Останнім часом в українських законах роблять або зовсім загальні положення, або зовсім конкретні. В разі, якщо зовсім загальні, вони не працюють, а якщо вони конкретні, то дуже серйозно обмежують можливості саморегулівних організацій. Тому в законі треба закласти можливість існування саморегулівних організацій з мінімальними параметрами, які вони мають бути, бо інакше ми просто заформалізуємо, зарегулюємо це. І з іншого боку треба надати державним органам, в даному разі Національній раді, можливість і право користуватися результатами діяльності цих саморегулівних організацій. Тоді ми дійсно зможемо використовувати те, що напрацювали ці організації», - зазначив Коваль.

Водночас він зауважив, що в законопроєкті, який існує, «зараз прописано трохи більш детально, ніж потрібно».

Читайте також: Лабіринт «Не віррр – перевіррр»: інтерактивний метод навчити медіаграмотності

Коваль також наголосив, що в українському медійному законодавстві «взагалі не існує інтернету».

«У телеканалів є інтернет-підрозділи, і навіть якщо там відбувається порушення, через яке в ефірі ми почали би дослідження і прийшли до якихось покарань, то якщо це відбувається в інтернет-ефірі каналу, Національна рада не може на це реагувати, бо це поза регулюванням. І тому новий медійний закон (який все ще в роботі – ред.) містить перші спроби регулювання активності в інтернеті», - сказав він, наголосивши, що цей закон вже давно на часі.

Таку ж думку висловила член Комісії з журналістської етики Тетяна Лебедєва під час "Донбас Медіа Форуму-2021", повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Щодо того, що має бути в законі, - він має надати сигнал суспільству і медіаспільноті, що є такі питання, які регулюються самою галуззю, самою журналістською спільнотою. Це був би крок назустріч демократичним принципам існування медіа в нашій країні», - сказала Лебедєва.

Читайте також: Чому підтримувати медіа потрібно не лише словом, а й гривнею

Вона зауважила, що саморегуляція має бути згадана в законі не для того, аби надати більших повноважень журналістським організаціям.

«Це потрібно, щоб донести думку, що має бути розмежування - питання етики, питання повноти інформації, балансу не має розбирати Національна рада. Ці питання в усьому цивілізованому світі розглядають самі журналісти, журналістські об’єднання. Тому не завадило би суспільству дати такий сигнал, що саморегулювання існує і має існувати в межах демократичної країни», - зазначила Лебедєва.

За її словами, основна мета Національної ради, Міністерства культури та інформаційної політики і медійних організацій – це захист аудиторії від маніпуляцій, фейків, неякісної журналістики.

«Останнім часом це дуже гостре питання, і головне, що це вже питання ментального здоров’я нашої нації. Останній приклад – це демонстрація «антивакцинаторів» і ті абсолютно безумні месиджі, які там лунали. Тобто, люди перебувають під впливом недобросовісних інформаційних повідомлень, яким довіряють більше, ніж якісній журналістиці. І це проблема, які ми всі разом маємо вирішити», - заявила Лебедєва.

Читайте також: Медіаграмотність: для школярів стартував конкурс «Репортер»

Як повідомляв Укрінформ, 5 – 6 листопада проходить Донбас Медіа Форум-2021: адаптація до викликів та пошуки ефективних рішень. Форум організований Донецьким інститутом інформації і відбувається 7-й рік поспіль як безпечний майданчик для обміну думками та досвідом для журналістів з Донеччини та Луганщини та тих, хто працює з темами Донеччини та Луганщини по всьому світу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-