У НСЖУ відкрилася виставка фоторепортера Укрінформу про збройну агресію Росії проти України

У НСЖУ відкрилася виставка фоторепортера Укрінформу про збройну агресію Росії проти України

Фото
Укрінформ
У Національній спілці журналістів України відкрилася фотовиставка "Позивний Мауглі" репортера Укрінформу Олени Худякової, яка у 2014 році залишила роботу в редакційному офісі та добровільно пішла воювати на схід України.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні 17 листопада. Цю дату (17 листопада 2014 року – ред.) відображено на картинах, представлених на виставці. На одній з них - селище Трьохізбенка. На той час воно було достатньо гарячою точкою. З різних боків селища передова. Іноді ми заїжджали через сіру зону на пости для спостереження. І саме в той день ми зустрілися там з Боцманом (на той час член мобільної артрозвідки, загинув у 2017 році – ред.), нашим неформальним командиром, він також є на одній зі світлин. Саме він сказав «так» і дозволив мені бути нелегалом», - розповіла Худякова.

Вона представила на виставці світлини, зроблені під час своєї добровольчої військової служби упродовж 2014-2017 років. У назві виставки «Позивний Мауглі» Худякова використала свій справжній робочий позивний.

Світлини вже були презентовані у Верховній Раді України. Виставка дозволяє глядачу побачити певні «зупинені моменти» з передової. Саме ці моменти висвітлюють місце війни в історії, яку будуть вивчати нащадки. Вони показують шлях, виборений силою волі, та незламну надію на світле європейське майбутнє, яку українці несуть у своїх серцях.

Більшість світлин, представлених на виставці, супроводжуються висловлюваннями бійців-героїв або ж самої авторки цих світлин. Проте, як зауважує сама Худякова, через те, що вона знімала нелегально та без дозволу, на світлинах зображено мінімум облич та максимум силуетів.

У відкриті фотовиставки взяли участь голова НСЖУ Сергій Томіленко, генеральний директор Укрінформу Олександр Харченко, перший секретар НСЖУ Ліна Кущ, перший заступник Державного комітету телебачення та радіомовлення України Богдан Червак.

Гендиректор Укрінформу Олександр Харченко, зокрема, висловив вдячність НСЖУ за можливість продовжити життя цієї виставки та назвав її унікальною.

«Це унікальні знімки, бо в них поєдналися одразу декілька моментів. Кажуть, що фото – це зупинена мить, і Олена Худякова зупинила миті цієї війни, показала її суть. Вона показала людину на війні. А оскільки війна – це не звичайне розмірене життя, а, як відомо, за Шекспіром, є значною мірою театром, то тут ми бачимо людину не такою, якою вона здається собі, а такою, якою вона є. Ще кажуть, що фото – це літопис часу. У цьому випадку це теж правда, адже ці зупинені миті Оленою є літописом часу. Вони показують місце цієї війни у нашій історії для тих, хто житиме потім. Вони показують звідки ми йшли і куди ми йдемо, тих, з ким нам по дорозі і тих, з ким би ми не хотіли бачитися у майбутньому», - сказав він.

Зі свого боку Ліна Кущ зазначила, що проведення такої виставки є важливою подією, а її тема надзвичайно актуальною. «Це знімки людини, яка воювала і брала до рук камеру лише у короткі хвилини перепочинку або якогось затишшя. Саме в цьому і цінність цієї виставки. Ми не бачимо тут вогню, військової техніки або якогось протистояння, але ми бачимо це напруження, ці дуже цінні хвилини, коли можна помилуватися заходом чи сходом сонця. Ми бачимо справжню журналістку, яка замість того, щоб відпочивати або відновити силу, брала до рук камеру і фіксувала усе навколо себе», - сказала вона.

Презентація виставки «Позивний Мауглі» Олени Худякової у Києві / Фото: Євген Котенко, Укрінформ

Виставка проводиться за спільною ініціативою Національної спілки журналістів України та інформагентства «Укрінформ».

Як повідомлялося раніше, виставка вже була презентована у Верховній Раді. Вона розповідає про трирічну історію групи артилерійської розвідки, добровольцем якої була Олена Худякова.

Олена Худякова – журналістка, фотограф, розвідниця та військовий медик. Брала активну участь у Революції Гідності. У 2015-2017 роках була бійцем-добровольцем розвідувальної групи у двох артилерійських бригадах, у 2017-2019-му – бійцем добровольчого підрозділу «Ангели Тайри».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-